Fyra döda i Dala-arrester – brister i rutiner

Foto: Bertil Ericson/TT

avAftonbladet

ÖREBRO

Fyra personer har dött efter att ha suttit i polisarrest i Dalarna. Dödsfallen har inträffat under ett och ett halvt års tid, rapporterar P4 Dalarna som nu avslöjar flera brister i samband med att de fyra personerna som satt inlåsta dog, skriver TT.
En av de intagna togs inte till läkare trots att personen hade en skada i huvudet. Enligt reglerna ska de intagna också kontrolleras med högst femton minuters mellanrum, eller vid extra tillsyn minst var femte minut. Men i minst två av fallen gick det betydligt längre tid – som mest 43 minuter.
– Det är allvarligt. Den som är så pass påverkad och blir insatt i en fyllecell, som det kallas, den behöver verkligen tillsyn för att man ska säkerställa att allt står rätt till, säger före detta överåklagare Sven-Erik Alhem till nyhetsprogrammet.
Vakterna har inte heller gått in i cellen när de gjort tillsyn, och i minst två av fallen stämmer inte den dokumentation som vakterna fyllt i. En av de intagna dog av en överdos, efter att ha fått med sig narkotika in i cellen.
Polisen i Dalarna medger brister i tillsynen, men ser inget samband mellan det och att intagna dött, enligt SR P4. (TT)

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM