Missförstånd när tonåring med pistol greps vid polishuset

avAftonbladet

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Pistolen på bilden har inte med pistolen i Västerås att göra.

Den pistolbeväpnade yngling som greps vid polishuset i Västerås i fredags försökte inte alls hota sig in i polishuset, uppger P4 Västmanland.

Enligt den åklagare som fick fallet rör det sig förmodligen om ett missförstånd.

– Det kan vara så att man avsåg att lämna in det här vapnet. Men de som skulle lämna in det agerade inte så bra. Och då agerade poliserna därefter, säger åklagaren Tobias Ekelund till P4.

Åklagaren har lagt ner misstanken om grovt vapenbrott eftersom pistolen inte var laddad. Misstankarna nu gäller den lägre misstankegraden vapenbrott eftersom tonåringen hade en skarp pistol med i bilen.

Det var i fredags som en personbil stannade utanför infarten till polishuset i Västerås. Föraren tutade upprepade gånger och ett par poliser gick ut för att se vad saken gällde.

I baksätet såg man en passagerare med skjutvapen. Poliser drog då pistol och fick ut pojken, som till en början även misstänktes för mordförsök.

Bakom ratten satt pojkens styvpappa, som berättar för Vestmanlands Läns Tidning att pojkens mamma fått reda på att ynglingen köpt ett vapen. Föräldrarna hämtade pojken vid skolan för att tala allvar med honom och passerade på vägen ett HVB-hem där pojken ville hämta något. Sedan körde man till polisen. Enligt styvpappan hade pojken hämtat vapnet på HVB-hemmet och hade den med sig i bilen – något föräldrarna inte ska ha haft en aning om.

Att pappan tutade vid infarten till polishuset berodde på att han ville att någon skulle komma ut och ta hand om sonen. När polisen kom ut skrek pappan ”Grip den här pojken, han har köpt vapen!”.

Ingen av föräldrarna misstänks för brott.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM

Västerås

Vapenbrott

Brott

Vapen

Tonår

Familjeliv