”Ernsts sommarprojekt är en kulturell våldtäkt”

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Ernst Kirschsteigers nya sommarprojekt är Kånsta kvarn. Något byborna inte helt uppskattar.
Foto: NATANAEL JOHANSSON och LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN
Ernst Kirschsteigers nya sommarprojekt är Kånsta kvarn. Något byborna inte helt uppskattar.

Kånstaborna rasar mot att Hallsbergs kommun beslutat att sommarens tv-produktion med Ernst Kirschsteiger ska få bygga om Kånsta kvarn, skriver Nerikes Allehanda. Byborna anser att Hallsberg offrar ett kulturhistoriskt arv för ett kortsiktigt marknadsföringsjippo.

– Kånsta kvarn är ett fungerande kulturminne som har funnits över tid. Nu väljer kommunen att göra sommarstuga av det. Det är en kulturell våldtäkt, som vi ser det. Det nya kontraktet som har tecknats innebär dessutom att kvarnen är i princip borta för allmänheten. De flesta av oss har våra namn inristade i kvarnens kupol, säger Per Egemar till NA.

Byborna har de senaste 30 åren kämpat för att få kommunen att underhålla kvarnen och rädda den från förfallet, återskapa den – för att få den i drift igen.

– De har sågat upp kvarnen och satt in stora glasdörrar. Sen har de sågat av kupolvridartappen. Har kommunen godkänt det? Sen är det märkligt att produktionsbolaget står som lagfaren fastighetsägare på bygglovet. Länsstyrelsen har lagt tydliga riktlinjer för Kånsta kvarn där det står att den inte får förvanskas. Varför bryr de sig inte när riktlinjerna inte följs?, säger Suzann Bernsgården till NA.

– Dammen intill kvarnen är en samfällighet. Där har de placerat en flotte med badtunna, på vår fastighet. Utan vår tillåtelse. Den biten tänker vi gå vidare med och kräva åtgärder, säger Suzann Bernsgården.

Kånsta kvarn byggdes 1858 och är den enda i sitt slag, den kunde drivas med både vind och vatten, som finns kvar i Sverige.  

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE