Göteborg

86-årig läkare skrev ut 2 000 narkotikaklassade tabletter patient

Av: 

Aftonbladet

GÖTEBORG

En 86-årige läkaren skrev ut 2 000 narkotikaklassade tabletter till en patient – som var inskriven för nedtrappning på grund av läkemedelsmissbruk.
Nu får läkaren skarp kritik från IVO.

Läkaren från Göteborg, har tidigare kritiserats och vid flera tillfällen anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, skriver GP.

Förra året ansåg Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att läkarens omfattande utskrivningar av narkotiska preparat riskerat att försätta flera patienter i missbruk.

I början av 2018 anmäldes igen — återigen, den här gången av en läkare i Skåne som vid tillfället behandlade en patient för missbruk av läkemedel. Under tiden som patienten, vilken tidigare legat inne på Sahlgrenska på grund av kraftiga abstinensbesvär, var inskriven för nedtrappning i Skåne skrev den 86-årige läkaren från Göteborg ut 2 000 narkotikaklassade tabletter på ett halvår.

– Har man en patient med en omfattande beroendeproblematik, men inte väger in det i sitt eget medicinska agerande, så är det allvarligt, säger Marie Glas Kulbratt, enhetschef på IVO, till GP.

IVO skriver att läkarens utskrivningar lett till en ökad missbruksproblematik "vilket medfört dagliga abstinenskramper".

Källor

Publisert:

Aftonbladet

/

Göteborg

/

Göteborg

LÄS VIDARE

Patient var på nedtrappning – fick 2 000 narkotikatabletter

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Skåne

Missbruk

Narkotika

HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd

Vård & omsorg

Västra Götalandsregionen