Höll på att dö av tatuerad avokado

avAftonbladet

Foto: Henrik Witt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tatueraren på bilden har inget med Niklas tatuering att göra. Arkivbild.

Det började med att den 33-årige kökschefen Niklas Bergh i Västerås ville ha ännu en tatuering. Denna gång en färgglad avokado tatuerad på vaden. Det slutade med att han höll på att dö i akut blodförgiftning, skriver VLT.

En vecka efter besöket hos tatueraren i Stockholm i oktober förra året fick Niklas mycket hög feber. Sedan accelererade problemen i rasande fart. Med 40 graders feber gick färden först till infektionskliniken på Västmanlands sjukhus och därifrån med iltransport till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Niklas var så dålig att han inte minns varken resan och eller första dygnen på Akademiska.

Läkarna konstaterade sepsis, akut blodförgiftning med stafylokocker som tagit sig in i blodet och angripit en rad livsviktiga organ.

Det blev akut operation där en förstörd hjärtklaff byttes. Bakterierna angrep också hjärnan, njurarna, mjälten, lungorna och en axel.

Enligt rättsläkare som undersökte Niklas kom stafylokockerna som höll på att döda honom med 98 procents sannolikhet från tatuerarnålen. Myndigheter har efter anmälan utfört en oanmäld kontroll hos tatueraren, men inte hittat något att anmärka på. Salongen blev även polisanmäld, men fallet las ner eftersom rättsläkaren inte kunnat fastställa smittkällan till 100 procent, säger Niklas till tidningen.

Niklas själv vill aldrig mer tatuera sig. Han är fortfarande inte återställd och säger att han ännu inte förstått riktigt hur sjuk han faktiskt var.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM