Örebro behöver mer plats i skolan – nu inventeras klassrummen

avAftonbladet

Foto: Hossein Salmanzadeh / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Skolbarnen i Örebro kommun har blivit fler och antalet fortsätter att öka. Nu undersöker en konsult om det går att få in fler elever i de befintliga klassrummen. Får man plats med fler i befintliga lokaler så blir det billigare än att bygga nytt, rapporterar P4 Örebro.

I undersökningen kontrolleras bland annat hur många som egentligen kan vistas i ett klassrum med fungerande ventilation.

– Vi har ju fått lite indikatorer på att det ska finnas "luft" på våra skolor, säger ansvariga kommunalrådet Marlene Jörhag, (KD), till P4.

Enligt en prognos kommer kostnaden för lokaler i förskola och skola öka med cirka 300 miljoner kronor närmaste åren.

Anna Andersson, politisk sekreterare hos KD i Örebro, har bett att få förtydliga vad åtgärderna innebär och skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Det handlar om att se över hur många som vistas i lokalerna idag och vad ventilationen klarar i förhållande till det. På vissa håll kanske det finns fler personer i lokalen än ventilationen mäktar med, eller åt andra hållet, att det finns kapacitet för fler.

Man tittar också på hur den faktiska ytan används. Finns det klassrum som inte används idag, skulle de kunna användas i framtiden etc. Det hela går inte ut på att alla klasser generellt ska bli större, men vi utelämnar inte att några kan bli det.

Vi har ännu inte fått ta del av innehållet i tak-värdes analysen, när vi fått det behöver den dessutom analyseras innan man kan utveckla resonemanget ytterligare.”

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM