Låg med brutet ben på äldreboende — tre dagar

Reporter: Aftonbladet

Publicerad:
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

När en man i 85-årsåldern hittades i en blodpöl på ett äldreboende kördes han till akuten och sedan tillbaka – därefter låg mannen med brutet ben i tre dagar tills dottern kom och hälsade på, skriver GP.
Händelsen som inträffade på ett äldreboende i Göteborg tidigare i höstas började med att den äldre och svårt sjuke mannen välte med sin rullstol och hittades i sitt rum av frun som var på besök.

Mannen kördes med ambulans till Östra sjukhuset där skallen röntgades. Sjukvårdspersonal plåstrade sedan om mannens knä om knät, utan att kolla resten av benet. Därefter fick mannen åka tillbaka till äldreboendet.

Tre dagar kom mannens dotter på besök och fann sin pappa rädd, förvirrad och i kraftiga smärtor. Att mannens ben var brutet förstod dottern så fort hon såg det.

"Tycker det är bedrövligt"

"Benpipan låg i en ca 30 graders vinkel" skriver dottern i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I anmälan skriver hon vidare att hennes pappa, förflyttades med lift, kläddes av och på samt fick olika hjälpmedel bytta utan att någon upptäckte att hans lårben var brutet.

– Jag vill inte ens fundera på vilka smärtor han har haft. Tänk dig själv att ligga hopklämd i en lift med ett brutet ben, säger dottern till GP.

Källor

Publicerad: