Ny avhandling: BDSM närmar sig religionen

Gagball – förekommer inom BDSM
Gagball – förekommer inom BDSM

BDSM handlar inte enbart om sex. Många av dem som hänger sig åt det upplever snudd på en andlig innebörd i utövandet. Så kan man sammanfatta Malmöforskaren Charlotta Carlströms nya avhandling i ämnet – ”BDSM – paradoxernas praktiker”. Hon är landets enda forskare på området, skriver Sydsvenskan.
– Samtycke ska ju finnas i alla sexuella praktiker, men i heteronormativa praktiker finns det som en mall att gå efter, för att man gör så som det förväntas. Inom BDSM finns inget som förväntas utan man måste komma överens om hur man ska göra, säger hon till Sydsvenskan.
Flera intervjuade i hennes avhandling ser BDSM nästan som en spirituell handling som närmar sig det religiösa.
– Inom kristendomen har man Gud som den yttersta makten. Man kan lämna ifrån sig sitt ansvar som människa och lägga det i Guds händer. Det finns många andra likheter, som späkning, bestraffning och gemenskap, menar Charlotta Carlström i sin avhandling. Enligt henne är det många som pratar om BDSM i spiritualistiska termer, att det känns som att komma hem, vilket är ganska vanligt även inom religiösa församlingar, skriver Sydsvenskan.

Flera likheter mellan BDSM och spiritualismBDSM
Publisert:

Ämnen i artikeln