Sörmlandsbank vill att tidigare vd åtalas

Foto: GOOGLE MAPS
Strax innan styrelsen vid Sörmlands sparbank valde att sparka sin vd passade han på att sälja bankens hus, anrika Riksbankshuset i Nyköping, utan att fråga ägarna om lov.

avAftonbladet

ESKILSTUNA

Sörmlands sparbank i Nyköping har begärt överprövning av åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen mot bankens skandalomsusade tidigare vd, rapporterar P4 Sörmland.

– Brister i interna regler och kontroll gör ju inte att en anställd kan göra vilka privata inköp som helst. Och förlikning utesluter inte att ett brott har begåtts. Ekonomisk brottslighet kan inte läkas i efterhand genom att personen i fråga blir påkommen och delvis vill göra rätt för sig, säger bankens styrelseordförande till P4.

Banken gjorde en polisanmälan sommaren 2016 efter att en anonym tjänsteman via en intern visselblåsarfunktion avslöjat att dåvarande direktören använt bankens pengar för privat lyxkonsumtion.

En förundersökning om grov trolöshet mot huvudman inleddes, men lades ner av åklagaren i december förra året. Åklagaren menade att banken gjort en ekonomisk uppgörelse med vd:n. Dessutom hade bankens interna kontroller brister.

En intern revisionsrapport som banken lät göra visade att tidigare vd:n spenderat hundratusentals kronor på hotellnätter, lyxvaror och påkostade middagar som i inget fall kunde kopplas till hans arbete på banken.

Bland utgifterna hittades biljetter till Melodifestivalen för 140 000 kronor, cigarrer för 58 000 kronor och ett vin som kostat 4 000 kronor flaskan, rapporterade P4 Sörmland i våras.

Förre vd:n sålde dessutom gamla Riksbankshuset i Nyköping bara några veckor innan han sparkades, utan att ha tillstånd från styrelsen, avslöjade Sörmlands Nyheter.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM