Västerås

Patienter skadades efter experimentella operationer

Av: 

Aftonbladet

VÄSTERÅS

Under nio års tid genomförde två läkare experimentella operationer på Västmanlands sjukhus. Operationerna ledde till att patienter skadades. Läkarna anmäldes och kritiserades av IVO.

Nu utreds en av läkarna på nytt av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sedan han anmälts av sin tidigare arbetsgivare. Utredningen mot läkaren kan leda till att han förlorar sin legitimation, skriver VLT.

Det är läkarens tidigare arbetsgivare, Elisabethsjukhuset i Uppsala, som har gjort anmälan sedan man under senhösten 2015 sett att antalet komplikationer ökat efter de höftoperationer som läkaren genomfört. Två experter inom området har nu dragit slutsatsen att omkring 20 procent av dem som opererats hade utsatts för vårdskador som hade kunnat undvikas och att de därmed tvingats till förlängt och onödigt lidande. De har också kommit fram till slutsatsen att behandlingen inte kan anses ha baserats på vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver VLT.

Enligt Jennie Larsson, handläggare på IVO och den som har hand om utredningen mot läkaren, handlar det om ifall läkaren bedöms vara en patientsäkerhetsrisk eller inte. Utredningen innehåller ett omfattande material, totalt handlar det om 100 sidor.

– Inledningsvis har ett 50-tal patienter från Elisabethsjukhuset funnits med i utredningen, säger hon.

Källor

Publisert:

Aftonbladet

/

Västerås

/

Västerås

LÄS VIDARE

Patienter skadades efter experimentella operationer – nu kan Västeråsläkare bli av med legitimationen

ÄMNEN I ARTIKELN

Västerås

Västmanlands län

HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd

Uppsala

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg