Skånska gruvaktivister på plats i riksdagen

Av:  TT

Carl Piper, Anita Ullmann och syster Christa Claesson utgör kärnan i nätverket Vetonu. Arkivbild.
Carl Piper, Anita Ullmann och syster Christa Claesson utgör kärnan i nätverket Vetonu. Arkivbild.

Det måste bli lättare att etablera gruvor. Det anser näringsutskottet som vill att riksdagen tar beslut om att rikta en uppmaning till regeringen.

Onsdagens riksdagsdebatt följs av skånska gruvaktivister som är på plats för att försöka påverka politikerna.

– Det vi behöver nu är en tydlig signal från riksdagen om att minerallagen behöver ändras, då hjälper det inte att nu påskynda tillståndsprocesserna. Det skickar fel signaler, säger Anita Ullmann, ordförande för nätverket Vetonu som protesterar mot jakten på vanadin på skånska Österlen.

En het potatis

Nätverket arrangerade under onsdagen debatt och seminarium för att diskutera frågan med riksdagspolitiker. Under eftermiddagen debatterades frågan i riksdagens kammare och på torsdagen väntas riksdagen fatta ett beslut som går ut på att regeringen omedelbart bör presentera förslag som gör tillståndsprocessen enkel för den som vill starta gruva.

Det är tvärtemot det som aktivisterna vill. Frågan om mineraljakt och gruvor är en het potatis och planer på gruvetablering upprör boenden och miljöorganisationer på många håll i landet – från norr till söder. Samtidigt efterfrågar både politiker och näringsliv enklare regler för att få tillstånd till gruvor.

Beslut i eftermiddag

Enligt näringsutskottet är dagens tillståndsprocess för miljötillstånd krånglig och involverar dessutom alltför många myndigheter – något som i förlängningen hotar både viktiga investeringar och fler arbetstillfällen.

Även markägare skulle må bättre av snabbare beslut, förklarar utskottets ordförande Carl-Oskar Bohlin (M) för TT.

– Det här handlar egentligen om en bättre process för båda parter, så väl för markägare som den i prospekteringsbranschen, säger han och fortsätter:

– Dagens utdragna processer skadar både konkurrenskraften i vår gruvnäring men skadar också folk som drabbas av långa tidsdräkter.

Den utredning som regeringen tillsatte förra året, för att se över processen för miljöprövning av bland annat gruvverksamhet, går enligt utskottet dessutom alltför långsamt.

S, V, L och MP reserverade sig mot förslaget när det behandlades i näringsutskottet. Riksdagen väntas rösta om förslaget under torsdagen.

Publisert: