Göteborg

Nej, Västlänken ger inte dubbelt så mycket trafik

Av: 

Aftonbladet

GÖTEBORG

Trafikverkets och politikernas löfte om dubbelt så många tåg och dubbelt så stor kapacitet med Västlänken stämmer inte. Det avslöjar Göteborgs-Posten.

Enligt informationen till göteborgarna skulle kapaciteten öka från 675 tåg i dag till 1125 tåg med Västlänken. Siffran 675 är egentligen en genomsnittssiffra över tåg som ankommer och avgår på Centralen i dag. Siffran 1125 kommer från en av Trafikverkets rapporter från 2015 och visar ett drömscenario över hur många tåg man vill köra i Göteborg i framtiden.

– Trafikverket jämför äpplen och päron. För att siffrorna ska vara jämförbara bör man räkna på hur många tåg man kan köra under högtrafik med och utan Västlänken. Då skulle Västlänken möjligtvis ge ett tillskott på 10-20 procent, säger Stellan Tengroth till GP, före detta trafikanalytiker på Trafikverket, och avfärdar siffran 1125 som orealistisk.

– Det var trafiken Västtrafik ville köra i framtiden, med eller utan Västlänken. Vårt enda uppdrag var att kolla om den var möjlig att köra år 2028 när Västlänken var färdigbyggd, säger Trafikverkets kapacitetsexpert Bengt Palm till tidningen.  

Källor

Publisert:

Aftonbladet

/

Göteborg

/

Göteborg

LÄS VIDARE

Så vilseledde Trafikverket om Västlänkens kapacitet

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Västra Götalands län

Västlänken

Västtrafik

Tågtrafik

Trafik

Trafikverket