Gyllene gryning på nazistmöte i Stockholm

avAftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET / 2826

Ett par hundra högerextremister samlades till ett möte i Stockholm idag. Bland de inbjudna talarna finns Graikos Fotios från grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Arrangemanget finansieras bland annat av EU-pengar, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Flera av dagens arrangörer är före detta partitoppar i nedlagda Svenskarnas parti (SvP). En av dem, Stefan Jacobsson, är nu generalsekreterare i det europeiska partiet Allians för fred och frihet (APF). APF har fått 3,6 miljoner i bidrag från Europaparlamentet i år – och ytterligare 1,8 miljoner via den egna stiftelsen Terra Nostra, skriver Expo och SVT. En del av dessa pengar går till dagens evenemang, kallat Manhemsdagen.

– Det är fullkomligt oacceptabelt, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) till SVT.

2014 skärptes reglerna om Europaparlamentets bidrag för att undvika att pengar går till ickedemokratiska organisationer, skriver SVT. Ändå har utbetalningarna fortsatt.

Manhemsdagens program innehöll tal av personer som enligt Expo är centrala i vit makt-miljön och en ”politiskt inkorrekt” revyföreställning. Syftet med dagen ska vara att nå ut med den nazistiska politiken med gräsrotsmetoder. Deltagarna samlades i Stockholm city och åkte iväg till en hemlig ort, uppger polisen för SVT Nyheter Stockholm.

Bilden är en arkivbild från ett av Gyllene grynings möten inför valet i Grekland 2015. Det är inte Graikos Fotios på bilden. Foto: Jerker Ivarsson.

Källor

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM