Mardrömsbacken i Muorjevaara ska bort

avAftonbladet

Publicerad:
Foto: GOOGLE
Den kilometerlånga branta backen på E10 har varit ett mångårigt bekymmer för biltrafik. Nu dras vägen om för att minska stigningen.

Den kilometerlånga branta backen på E10 ett par mil norr om Gällivare har varit en mardröm att köra vintertid. Många har blivit stående och vägen har i perioder krävt stora insatser med halkbekämpning för att vara körbar. Nu ser problemet ut att vara löst, rapporterar Kuriren.

I april startar Trafikverket förberedelserna för en omdragning med betydligt lägre stigning – 3,5 procent istället för dagens 5 procent. Omdragningen blir 2,7 kilometer lång och hamnar öster om dagens branta backe.

De träd som idag står i vägen för nya vägen ska fällas i april. Själva vägarbetet påbörjas i juni och beräknas pågå till hösten 2020.

Byn Muorjevaara får nya infarter och hamnar lite längre bort från motorvägen. En av fastigheterna i byn har lösts in och flyttats för att bereda plats.

Nya backen kommer förutom mindre lutning också att få stigningsfält i norrgående, för att underlätta omkörning av tunga fordon.

Entreprenaden har gått till norska Veidekke och prislappen för nya backen landar strax under 100 miljoner kronor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gällivare

Trafik

Bilar

Resor