Här får du träffa läkare snabbast

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

ESKILSTUNA

Antalet besök till vårdcentralerna har ökat rejält de senaste åren — efter att landstingspolitikerna beslutat att införa gratis, avgiftsfria, besök för att framför allt lätta på trycket till sjukhusens akutmottagningar.

Besöken till akutmottagningarna har sedan dess fortsatt att öka men besöken till vårdcentralerna har vuxit i ännu större omfattning. Under tidsperioden januari-juni, besökte nästan 450 000 personer länets vårdcentraler. Jämfört med samma period 2016 är det närmare 36 000 fler, och går man tillbaka till 2010 är det frågan om hundratusen fler besök, skriver SN.

Samtidigt som fler söker vård till vårdcentralerna brottas flera vårdcentraler med läkarbrist, vilket leder till att flera av dem har svårt att uppfylla nationella vårdgarantin, som säger att när beslut om vård tagits ska en patient erbjudas tid till läkare inom sju dagar.

Men det går inte att se något mönster, till exempel att privata vårdcentraler lyckas bättre än de som drivs av landstinget, skriver SN som tittat närmare på saken.

Din vårdcentral i Nyköping (privat), Nävertorps vårdcentral i Katrineholm, Torshällas vårdcentral, Trosa vårdcentral och Vår vårdcentral i Katrineholm (privat) är exempel på vårdcentraler som hittills i år bara lyckats erbjuda 83-84 procent av sina patienter läkartid. Det är tretton, fjorton procentenheter färre än vad Strängnäs vårdcentral och Flens vårdcentral lyckas med.

De vårdcentraler som lyckats bäst har inrättat lättakuter och kan därmed snabbt erbjuda patienter läkartid.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE