Viktig klimatsatsning hotas av Gotlands elproblem

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Foto: Karl Melander/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERGÖTLAND

I FN:s klimatpanel IPCCs senaste rapport är beskedet tydligt: Det krävs radikala minskningar av de globala koldioxidutsläppen om målet att stoppa ökningen av den globala uppvärmningen vid 1,5 grader ska kunna uppnås.

I Sverige är Cementas fabrik i Slite på Gotland den näst största enskilda koldioxidutsläpparna efter SSAB. Genom att elektrifiera verksamheten skulle fabrikens utsläpp kunna reduceras från cirka tre ton till i princip inga alls, skriver svt.

Men det finns två problem:

Elförsörjningen till Gotland är för instabil — dessutom kräver förändringen en volymmässigt betydligt större elproduktion.

– Om inte elförsörjningen är säker så blir det svårt. Vi skulle behöva åtta-nio gånger mer el jämfört med i dag, säger Fred Grönwall som är platschef för bolaget på Gotland, till svt.

Cementa, som ägs av Heidelberg Cement, har planer på att elektrifiera anläggningen och en förstudie som ska utvärderas i oktober har gjorts.

Men satsningen kommer att kosta flera miljarder kronor och nu växer oron att koncernen kommer tveka inför en jättestor pilotinvestering, då strömmen inte fungerar optimalt.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE