Göteborgspar kämpar för sonens namn — får inte heta Ford

avAftonbladet

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

Ett par bosatta Partille vill ge sitt förstfödda barn namnet: Ford.

Men det tycker inte myndigheterna är någon bra idé. Än är dock inte sista ordet sagt. Högsta förvaltningsdomstolen ska nu pröva om namnet är så olämpligt som tidigare instanser tycker, skriver GP.

I familjen finns redan en person med förnamnet Ford, föräldrarna tycker därför att det är konstigt att deras son inte får heta så för svenska myndigheter.

– Jag blev överraskad och chockad för i Kanada finns Ford som både förnamn och efternamn där även mitt efternamn finns som förnamn. Men nu när vi efter en lång väntan äntligen fått besked att Högsta förvaltningsdomstolen ska ta upp fallet känns det ändå lite hoppfullt, säger pojkens pappa.

Både skatteverket, förvaltningsrätten och kammarrätten har sagt bestämt nej till Ford som svenskt förnamn. Nu prövas namnet i Högsta förvaltningsdomstolen — en prövning som väntas ta ett år.

Föräldrarna hänvisar i sin överklagan av kammarrättens beslut till den tidigare namnlagen från 1982, som hade en generösare inställning till namns lämplighet, men skriver också:

"Vi vill också framhålla att dagens mångkulturella samhälle rimligen måste medföra tämligen generös bedömning av vad som kan anses vara lämpligt som förnamn i dagens Sverige."

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM