Mördare rymde – nu åtalas kriminalvårdare

avAftonbladet

Publicerad:
Foto: POLISEN
Kristofers Kastellanoss.

Den kriminalvårdare som var ansvarig för transporten då en dömd mördare rymde i närheten av Laxå i somras kommer att åtalas vid Örebro tingsrätt, uppger Åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Transportledaren åtalas för tjänstefel efter att ha beordrat stopp för kisspaus utan att vidtagit åtgärder som krävdes för att fången inte skulle kunna rymma.

Det var 12 juli förra året som Kristofers Kastellanoss, 25, dömd till 14 års fängelse för knivmord, skulle transporteras till häktet i Örebro. Strax före lunch svängde transporten av från E20 och stannade till nära Bäckedalen utanför Laxå. Ett vittne har tidigare berättat för Aftonbladet att Kastellanoss passade på att knuffa omkull en kriminalvårdare innan han försvann springande – barfota och försedd med handfängsel.

Ett annat vittne såg hur Kastellanoss hämtades med bil. Sedan dess är han försvunnen och efterlyst även internationellt.

En utredning visade senare att två av kriminalvårdarnas bärbara överfallslarm inte var aktiverade hos larmoperatören då rymningen inträffade.

– Utredningen visar att medarbetarna brister i säkerhetsmedvetande och inte följer de regler och rutiner som finns i transportuppdraget. Jag ser mycket allvarligt på händelsen, sa Kenneth Holm, Kriminalvårdens säkerhetsdirektör, i augusti förra året.

Huvudförhandling i målet mot kriminalvårdaren väntas starta i Örebro tingsrätt i slutet av april eller under maj.

Källor

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Brott

Mord

Laxå