Skånskt företag sålde rengöringsmedel som medicin

avAftonbladet

Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Läkemedelsverket begär att förvaltningsrätten dömer ut ett vitesbelopp på 800 000 kronor för ett företag i Löddeköping i Skåne. Företaget ska ha trotsat förbud om att marknadsföra och sälja sitt preparat med kolloidalt silver som läkemedel, rapporterar Sydsvenskan.

Överträdelsen mot förbudet har enligt Läkemedelsverket skett så sent som i januari och februari, på en nätsajt för ”alternativ vetenskap”. Enligt Läkemedelsverket är den ansvarige för sajten även ordförande i det utpekade bolaget. Artikeln som pekas ut har skrivits av företagets vd.

– Jaha. Det rör sig förmodligen om en gammal artikel som är publicerad där för 16 år sedan. Och det förstår jag inte vad de vill med det. Men som sagt, jag har inga detaljer så jag kan inte ge några kommentarer egentligen, säger företagets vd till Sydsvenskan.

Vd:n säger sig inte känna till Läkemedelsverkets begäran att låta vite falla ut och vill inte kommentera saken.

Det var Helsingborgs Dagblad som 2014 avslöjade att företaget i Löddeköpinge marknadsförde sitt preparat med påståenden om att det både verkade och kunde bota allvarliga sjukdomar. Läkemedelsverket öppnade ett tillsynsärende och noterade att företaget marknadsförde kolloidalt silver som effektivt mot bland annat cancer, malaria, reumatism, bältros, KOL, TWAR, borrelia, multipel skleros, ebola, psoriasis, kräksjuka och reumatisk värk.

Både HD och Sydsvenskan stämdes av samme vd men friades 2017 helt från alla anklagelser om grovt förtal.

Det är numera förbjudet att sälja kolloidalt silver i nanoform även som kosttillskott. Preparatet får däremot tills vidare användas vid vattenrening.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Hälsa

Läkemedel

Skåne