Farmors pepparkaksmacka

Foto: Frida Wismar
Pepparkadsbröd - det går utmärkt att dublera receptet och göra två limpor samtidigt.
MAT & DRYCK

Tänk dig en mjuk pepparkaka, men inte fullt så söt och formad som en limpa. Då har du farmors pepparkaksmacka, eller kungens äkta pepparkaka som den heter enligt farmors recept. Oemotståndligt god och enkel att blanda ihop! Ät den gärna med mycket smör och en riktigt gräddig ost.

Farmors pepparkaksmacka

1 limpa

4 dl vetemjöl

4 ½ dl grovt rågmjöl

3 dl brun farin

1 tsk bikarbonat

1 tsk malda kryddnejlikor

2 dl brödsirap

3 dl mjölk, 3 %

Smör, till formen

Ströbröd, till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en limpform.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap och mjölk och blanda till en jämn smet.

  3. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 60 minuter. Låt brödet svalna i formen.

Recept av Hela Sverige bakar-vinnaren Andréa Brändström, ”Från fika till fest”, Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM