Överraska gästerna med hemgjord julmust

Julmust – recept på supergod must du gör själv

Foto: Thinkstock
Gör egen julmust till jul.
MAT & DRYCK

Inte en jul utan julmust. Trots massiv reklam från läskkonkurrenter är det julmust som gäller för oss i Sverige. Kanske dags att göra en alldeles egen? Det kommer helt klart att imponera på släkten i julhelgen.

Rör inte vår julmust. Vi svenskar dricker 40 miljoner liter julmust varje år. Trots att coca-cola satsar på massiva reklamkampanjer sänker julmusten coca-cola-försäljningen i december varje år.

Julmusten lanserades i Sverige under tidigt 1900-tal av far och son Robert och Harry Roberts. Från början var det tänkt att julmusten skulle vara en alkoholfri variant av julölen. Receptet är, liksom coca-colas, hemligt. Endast tre personer känner till de exakta ingredienserna i den ursprungliga julmusten. Samtliga anställda på familjeföretaget Roberts AB i Örebro. Förutom de hemliga ingredienserna består julmust av ett trettiotal ingredienser, bland annat humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra och sötningsmedel.

Men visst vore det kul att bjuda på hemgjord julmust, här är ett recept som ger dig en riktigt välsmakande must. Börja med att göra sodastarten.

Foto: Thinkstock
Ingen jul utan julmust.

Sodastart

Portioner: 0 Förberedselsetid: 10 min Tillagningstid: 4–6 dagar

Ingredienser:

  • 5 dl vatten

  • 2 msk finriven ingefära

  • 1 msk råsocker

  • 1,5 msk strösocker

Gör så här:

  1. Rör samman alla ingredienser i en väl rengjord glasburk eller plastdunk.

  2. Täck över med en tunn kökshandduk som hålls på plats med en gummisnodd. Då kan sodastarten andas.

  3. Låt burken stå i 4-6 dagar, gärna där det är lite varmare än rumstemperatur, då kommer processen igång snabbare. Rör om 1–3 gånger om dagen.

  4. Tillsätt 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker en gång om dagen till blandningen.

  5. När du ser bubblor på ytan och hör ett pysande ljud då du rör om är sodastarten färdig.

  6. Fortsätt att ”mata” sodastarten dagligen med råsocker och ingefära så kan du göra mer must senare om du vill.

Foto: Thinkstock
Klassiska julkryddor i julmusten.

Julmust

Portioner: ca 2,5 liter Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: ca 7 dagar

Ingredienser:

  • 1 dl russin

  • 3 torkade fikon

  • 4 katrinplommon

  • 1 dl färsk ingefära, finhackad

  • 1 dl torkade enbär, lätt krossade

  • 2 bitar pomeransskal

  • 2 muskotblommor

  • 3 kryddnejlikor

  • 10 gröna kardemummakapslar

  • 2 stjärnanis

  • 5 kanelstänger

  • 2 tsk citronsyra

  • 1+2,5 l vatten

  • 400 g mörkt muscovadosocker eller råsocker

  • 2 dl sodastart (recept ovan)

Gör så här:

  1. Blanda 1 liter vatten med frukt, kryddor och citronsyra i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.

  2. Häll i sockret och låt det smälta. Ta kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten.

  3. Täck över med plastfolie eller tättslutandelock på den svalnade kastrullen. Låt stå och dra i cirka 12 timmar.

  4. Sila av och blanda i 2 deciliter sodastart.

  5. Täck över och låt vila med silduk i rumstemperatur 3–5 dagar.

  6. På den tredje dagen smakar du av. Jäsningen ”äter upp” sockret så ju längre musten står och dör desto mindre söt blir den. Det ska låta lite som läsk när du rör om, då är musten klar.

  7. Häll upp på väl rengjorda plast- eller glasflaskor.

  8. Kolsyran bildas naturligt om du låter flaskorna stå i rumstemperatur i 1–2 dagar.

  9. För att avstanna fermenteringen lägger du musten i kylskåpet där den håller cirka en månad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Jul

Högtider

Julmat