Bluffmaten

MAT & DRYCK

Kolla innehållet i vad du äter – egentligen

Mats- Eric Nilsson granskar maten.

Glass är luft.

Falukorv är vatten.

Och odlad lax är egentligen inte alls rosa.

Nya boken ”Äkta vara” avslöjar matindustrins bluff.

Vi äter 30 000 ton falukorv per år. Men skulle vi ta med nationalrätten utomlands är det osäkert om den ens skulle platsa i charken. Den innehåller bara 40 procent kött. En tredjedel är vatten. Resten en massa konstiga tillsatser som håller kleten samman.

Granskar maten

Det skriver Svenska Dagbladets redaktionschef Mats-Eric Nilsson i nya boken ”Äkta vara” där han går igenom 150 olika livsmedel.

– Tanken är att man ska kunna ha med sig boken när man handlar, säger han.

Matbluffen möter oss dagligen i affärerna. När Aftonbladet tar med två matkorgar in i en affär och ber Mats-Eric Nilsson att fylla en bra och en dålig variant fylls den ena korgen blixtsnabbt.

– Kolla här, säger han och plockar fram en burk med svarta oliver.

– De är inte ens svarta på riktigt. Läser man så ser man att de är färgade, säger han och släpper ner dem i korgen.

Fiskpinnar otjänliga

Fiskpinnar, som bara består av 50 procent fisk, är i Mats-Eric Nilssons ögon i princip otjänliga som föda. Fullkornsbrödet kryllar av tillsatser och köttbullarna får honom att skaka på huvudet.

Men är tillsatser, konserveringsmedel och aromämnen verkligen så farliga?

– Folk frågar ofta det. Men ska faktumet att försöksråttor överlever vara det enda kriteriet vi har? Vi läser på baksidan av en förpackning, ser en massa grejer som vi inte förstår, sen äter vi det – och ger det till våra barn.

Vad ska man göra då?

– Börja tänka. Kolla på en produkt, och fundera på vad som borde finnas i den. Vänd på förpackningen, läs på baksidan och jämför. Allt ska ha så lite ingredienser som möjligt.

Även den bra korgen blev fylld – till slut.

– Väljer man rätt behöver det faktiskt inte ens bli dyrare. Att laga själv är ju billigt.

De värsta fuskprodukterna

Saft

Halten av frukt och bär kan vara precis hur låg som helst i saft. Bobs blandsaft svart vinbär innehåller till exempel bara två procent svarta vinbär. Och Fun Light, som inte ens får klassas som just saft, består enbart av tillsatser och vatten.

Glass

Äkta glass består av grädde eller mjölk, socker och ägg. Men varianterna i frysdiskarna består också till 50 procent av luft, och en kombination av bland annat vegetabiliskt fett, fettsyror och aromämnen.

Fiskpinnar

De flesta varianterna har bara 50 procent fisk i sina pinnar. En av de bästa är Findus, med 61 procent. Resten, alltså drygt hälften av innehållet, är den tjocka paneringen, fylld av anonyma arom- och stärkelsetillsatser.

Kyckling

Över en miljon svenska kycklingar är varje år så illa medfarna under sin uppfödning att de inte kan bli mat, eller ens smuliga delar i nuggets. Landets enda kravmärkta kyckling kommer från Bosarp i Skåne.

Kyckling

Över en miljon svenska kycklingar är varje år så illa medfarna under sin uppfödning att de inte kan bli mat, eller ens smuliga delar i nuggets. Landets enda kravmärkta kyckling kommer från Bosarp i Skåne.

Bröd

I stort sett alla av de hundratals brödprodukterna i affären är i grund och botten samma fuskproducerade bröd, fullt av konstiga tillsatser. Ett bra bröd ska vara tungt, och helst innehålla bara fyra ingredienser: surdeg, vatten, rågmjöl och salt.

Odlad – rosa lax

En kombination som inte går ihop. Odlad lax är av naturen grå, men klassas som hopplös att sälja. Därför färgas den. Välj i stället kravgodkänd lax utan färgämnen.

Skinka

Skinka består av sönderhackat muskelkött från grisben, som har blandats i en stor tumlare tillsammans med bland annat aromämnen, vatten och konserveringsmedel. Vill charkföretaget få den att se mer äkta ut lägger man

ibland en fettrand runt formen. Att köpa över disk är ingen garanti för att skinkan håller måttet. Dock är sannolikheten större för rökt än kokt.

Kaviar

Består av torskrom och potatisflingor färgade med tomatpuré. Lägst romhalt – och flest tillsatser – hittar man i Kalles randiga tub.

Falukorv

I princip all falukorv på marknaden innehåller minst en tredjedel vatten – och stabiliseringsmedel som tidigare var förbjudna – för att den inte ska ramla isär.

Kaffebröd

Pågens crémefyllda muffins har, vid sidan om de klassiska ingredienserna, även ett flertal aromämnen och brun karamellfärg för att få fram den rätta chokladfärgen.

Carina Bergfeldt