Ekofågeln en miljöfara

MAT & DRYCK

I italien blir de av med näbben - i Sverige är deras liv eländigt

Svårt att hitta ekologisk kyckling?

Var glad för det, du.

De har det eländigt och är sämre för miljön.

Det finns ingenting närmare offentlig avrättning man kan ägna sig åt än att kritisera något ekologiskt.

Men reglerna för ekomat är varken exakta eller bygger på vetenskap.

Tvärtom, reglerna tillkommer i hög utsträckning genom lite allmänt tyckande och ömma känslor för djuren som ska bli mat.

Så jag sticker huvudet i snaran.

Först vill jag påpeka det föga häpnadsväckande faktumet att kycklingar, vanliga såväl som ekologiska, föds upp för att bli mat, något som inte alla verkar tycka är självklart.

För de ekologiska kycklingarna finns det regler för vad fåglarna får äta. Det märkliga är att det inte är det foder som är bäst för kycklingarna som de får. Med ekomaten får de i sig för lite av ett viktigt protein som krävs för att fjädrarna ska växa ut.

Resultatet blir både att fåglarna blir nervösa och får dålig befjädring och med det följer att kycklingar hackas ihjäl av andra kycklingar.

De vanliga kycklingarna får proteintillskott i sin mat, fjädrarna växer ut och antalet hackkycklingar blir minimalt.

En vanlig kyckling slaktas efter ungefär 35 dagar. De raser vi har för uppfödning i dag växer så snabbt.

Men ekokycklingarna får inte slaktas förrän efter mer än dubbla tiden, 81 dagar.

Av vilken anledning? För att främja ”långsamväxande raser” trots att ingen kan säga vad en ”långsamväxande ras” är. Och så tycker man att det är ”roligare för kycklingarna att leva längre”.

Resultatet blir att kycklingarna blir för stora och för tunga för sin kroppskonstitution. Ungefär som gravt överviktiga människor får ont i leder, svårt att röra sig och andra problem.

Medan de vanliga kycklingarna numera inte alls utfodras med fiskmjöl på grund av utfiskningsdebatten är stora givor fiskmjöl nödvändigt för ekofåglarna.

Sedan är det ytterligare en paradox att ekofåglarna har ett mycket högre koldioxidutsläpp.

För övrigt är begreppet ekologiskt så flummigt att italienska ekokycklingar får sina näbbar avklippta, något som är strängt förbjudet i svensk lagstiftning för alla fåglar.