Dumplings – så fixar du godbitarna själv

5 (4 röster)
Foto: Thinkstock
Dumplings – med härliga smaker.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Dumplings – har du också fastnat för de smakrika små degknytena med sina goda fyllningar? Här är ett recept på hemgjorda dumplings fyllda med fläskfärs smaksatt med ingefära och sesamolja.

Dumplings

Antal: 35 stycken Förberedelsetid: 30 minuter Tillagningstid: 15 min

Ingredienser

Fyllning

  • 3 blad kinakål

  • 500 g fläskfärs (nötfärs fungerar men blir torrare)

  • 1 dl hackad salladslök

  • 2 msk hackad färsk ingefära

  • 1 tsk salt

  • 1 msk japansk soja

  • några droppar sesamolja

  • 1 msk potatismjöl

Dumplingdeg

  • 3 dl hett vatten

  • 7 dl vetemjöl

Stekning och kokning

  • 2 msk rapsolja (till stekning)

Dippsås

  • 4 msk japansk soja

  • 1,5 msk flytande honung

  • 4 msk risvinäger

  • 2 tsk riven, färsk ingefära

  • 1 finhackad eller riven vitlöksklyfta

  • 2 tsk sesamolja

  • 1 krm chiliflakes (kan uteslutas)

  • Färsk koriander (kan uteslutas)

Koriander

Gör så här

  1. Fyllning: Koka kinakålen i 2–3 minuter. Skölj med kallt vatten och pressa försiktigt ur vattnet och skär i små bitar.

  2. Blanda kinakål, färs, salladslök, ingefära, salt, soja, sesamolja och potatismjöl. Låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.

  3. Dumplingdeg: Blanda hett vatten och vetemjöl. Kavla ut degen tunt och stansa ut rundlar med till exempel ett glas eller en mugg. Lägg på lite fyllning, vik ihop och nyp fast kanten så att dumplingen blir tät och inte läcker.

  4. Ställ ner dumplingsen i en stekpanna med upphettad olja. stek cirka två minuter. Häll på cirka 2 dl vatten så botten täcks avcirka 0,5 centimeter djupt vatten. Lägg på lock och koka tills allt vatten har kokat bort, cirka 5–10 minuter. Om du vill ha dem lite knapriga kan du fortsätta steka tills de fått färg, vänd dem försiktigt, de går lätt sönder.

  5. Dippsås: Blanda samtliga ingredienser och rör om så allt blandas väl.

  6. Gillar du koriander så passar det bra i dipsåsen och vill du ha lite hetta kan du strö i ett kryddmått chiliflakes.

ARTIKELN HANDLAR OM