Churros – godisgrisens favoriter

Foto: Thinkstock
Churros

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Churros – fritera och rulla i socker, det kan inte gå fel. Det ljuvliga spanska bakverket spritsas rakt ner i den varma oljan och blir klar på några minuter. Ät dem ljumma, rullade i socker och kanel. Eller lyxa till det lite och doppa dem i smält choklad.

Churros

Antal: 20 st Tid: 30 minuter

Ingredienser

  • 1,5 dl vatten

  • 1,5 dl mjölk (3 %)

  • 125 g smör

  • 1 krm salt

  • 2 msk strösocker

  • 3,5 dl vetemjöl

  • 3 st ägg

  • ca 1,5 l rapsolja till fritering

  • 200 g smält mörk eller ljus choklad till servering

  • Socker och kanel att rulla dem i

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull.

  2. Sänk värmen lite. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa kraftigt tills degen släpper kanterna på kastrullen och blir en klump. Lägg degen i en skål.

  3. Vispa degen med elvispens degkrokar i cirka fem minuter så den svalnar. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en slät smet.

  4. Ställ en spritspåse med en stor stjärntyll i en kanna eller liknande och häll i smeten.

  5. Värm olja till cirka 180°C i en vid kastrull.

  6. Spritsa smeten ned i kastrullen i cirka 10 cm långa bitar. Klipp av med en sax. Fritera 5–6 churros i taget tills gyllene. Vänd sida på dem då och då. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  7. Rulla churros i socker och kanel. Servera genast, vill du så lyxa med smält choklad att doppa i.

ARTIKELN HANDLAR OM