Enkel favorit: Korv och kyckling i ugn

MAT & DRYCK

Vällagad mat behöver inte kräva kock-examen eller mycket tid.

Dock behövs det ett bra recept och schyssta råvaror.

Veckans fyndvaror räcker långt för en härlig kycklinglåda, som dessutom inte kräver mer kunskap än att kunna hacka grönsaker.

Påsken är avklarad och nu går vi från att äta ägg – till att äta kyckling.

Här är recept på en enkel rätt som sköter sig i stort sett själv. Och för en liten ansträngning får man en middag med stora smaker.

  4 portioner

En enkel rätt som sköter sig själv. Smakerna blandas och gör att rätten smakar ljuvligt!

✓ Ingredienser

1 hel kyckling, alt färska kycklingklubbor (gärna ekologisk eller majskyckling)

2–3 st starka korvar, tex chorizo

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

1/2 gul squash

1/2 grön squash

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

2 morötter

15 kalamataoliver

4 dl kokt hel dinkel eller råris (ca 2 dl okokt)

1 knippa färsk citron­timjan

1 kvist rosmarin

1/2 dl olivolja

1/2 dl balsamvinäger eller balsamsirap

salt och svartpeppar

✓ Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingen i 10 bitar. Skär korven i bitar och lägg upp kyckling och korv i en långpanna.

2. Skala och skiva lök och vitlök. Skär de andra grönsakerna i mindre bitar.

3. Lägg allt på plåten tillsammans med oliverna och blanda om. Fördela kokt dinkel över.

4. Hacka de färska örterna och strö över. Häll på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

5. Blanda om ordentligt. Ställ in i ugnen i 50-60 minuter.

Recept: Ulrika Danielsson, ”Ulrikas bästa GI-mat” (ICA Bokförlag)

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept