Så kan du matcha Amarone med mat

Av: John Edgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Se expertens vintips i bildspelet

1 av 13 | Foto: Druvorna torkas i trälådor, vilket ger Amarone den komplexa smaken.

För många är vinets unika karaktär alltför överväldigande, men för andra är Amarone den optimala drycken.

Här tipsar vinkännaren om sina favoriter – och ingredienserna som matchar de komplexa smakerna.

– Jag brukar dricka Amarone framför tv:n, och ett litet glas kan räcka en hel fotbollsmatch, säger Jan-Christer Jansson.

Under romartiden producerade norditalienarna söta viner som uteslutande gjordes på torkade druvor. I dag framställs Amarone på samma sätt, och tillverkningsprocessen ger unika egenskaper, med en tydlig karaktär av russin och mörka körsbär. Under mitten av 1990-talet började svenskarna få upp ögonen för vinet från Valpolicella – ett långvarigt fan är Jan-Christer Jansson.

– Det är ett komplext vin som innehåller många smakingredienser. Det är ganska kraftfullt, och de som inte gillar Amarone tycker ofta att det smakar för mycket – för starkt. Vinet är egentligen inte sött, men man kan uppleva det så tack vare den höga fruktsötman. Det här är något som många skandinaver och i synnerhet svenskar uppskattar, säger Jan-Christer Jansson.

Maten som passar vinet

Den 67-årige Västkustbon driver bloggen JC:s Vintankar och är dessutom en av skribenterna på Amaroneguiden. Han konstaterar att det unika vinet kan vara svårt att kombinera med mat, men det går om ingredienserna är de rätta. Några exempel är rotfrukter med en viss sötma, som palsternacka och jordärtskockor. Om man dessutom har en sås med lite sötma i så fungerar en Amarone bra, gärna till vilt. Jan-Christer gillar att avnjuta sitt glas med en bit parmesanost, och för honom är nöjet intimt förknippat med fotboll.

– Jag brukar jag dricka Amarone framför tv:n, och ett litet glas kan räcka en hel fotbollsmatch. Jag kombinerar mitt fotboll-nörderi med mitt vin-nörderi. En sak som är väldigt tilltalade är att Amrone doftar väldigt mycket, så jag brukar växla sippandet med att sniffa i glaset, säger han.

Trendsättande fruktbomber

Experten berättar att många Amarone-producenter har tagit efter Romano Dal Forno, vars ”fruktbomber” har en väldigt kraftig smak och hög alkoholhalt. Men det finns ett fåtal alternativ med en lite elegantare smakprofil, som Allegrini, Begali och Speri. En avstickare är Viviani, där en saftig frukt dominerar. Bland andra Tedeschi gör en mer syltig Amarone som bjuder på extremt mycket russinsötma.

Många vinhus slåss om köparna och Jan-Christer konstaterar att man bör undvika de billigaste flaskorna.

Undviker de billiga vinerna

Själv går experten aldrig under 250 kronor, och i hans tycke släpps många viner för tidigt.

– En tumregel är att man ska lägga fem år till det årtal som står på flaskan. I år är det 2011:orna som börjar bli klara, men 2012 och 2013 är jag försiktig med. Vissa sorter har sin topp vid tio år, andra tidigare. Jag har druckit amaroneviner som är över 20 år gamla och de har varit alldeles fantastiska. Man kan lagra sitt Amarone i källaren eller garderoben för den delen, men det krävs lite erfarenhet för att veta hur länge, säger han.

Luftning ändrar smaken

Om ett Amarone är för ungt kan en lösning vara att lufta vinet länge – minst två timmar, i karaff eller direkt i glaset. Då kommer smakerna mogna till något. En öppnad Amarone som förvaras svalt med kork klarar sig minst tre dagar.

Ett lite billigare och mer lätthanterligt alternativ till Amarone är Ripasso Där låter man vinet jäsa en andra gång tillsammans med jästrester från jäsningen av en Amarone. Det ger en högre alkoholhalt, med en karaktär som påminner om Amarone. Samtidigt är vinet lättare och därmed enklare att kombinera med mat.

Nedan ser du vinkännarens Amarone-favoriter. Läs hans omdömen om respektive vin i bildspelet ovan.

Jan-Christers Amarone-tips:

Under 300 kr
Masi Costasera 2011 (2345), 295 kr.
Villa Rizzardi 2009 (91245), 265 kr.
Brigaldara Amarone Classico 2011 (73574), 299 kr.

300-500 kr: 
Latium Morini – Campo Leon 2011 (73821), 303 kr.
Speri Amarone Vigneto Monte Sant´Urbano 2009 (74696), 349 kr.
Zenato Amarone della Valpolicella 2011 (32145), 399 kr.
Serego Alighieri Vaio Armaron 2011 (2419), 399 kr.
Mizzon Giuseppe Amarone Classico 2005 (79260), 499 kr.
Lyxsegmentet – över 500 kr:
Le Ragose Amarone 2006 (79350), 555 kr.
Le Guaite di Giulietta Amarone 2006 (76419), 649 kr.
Brunelli, Campo del Titari 2011 (78498), 764 kr.   

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN