Vilken pudding!

Av: Anna Flytström

Publicerad:
Uppdaterad:

Chiafröet är supermatens Superman!

Ingen kan väl ha missat hur chian flugit upp som en raket och sedan utfört hjältedåd för hälsa och energi. Men det är ingen ny hjälte – tvärtom.

Växten tillhör släktet salvia och kommer från Central- och Sydamerika och användes redan för flera tusen år sedan som basföda av aztekerna och maya­indianerna.

I modern tid fick fröet sitt stora uppsving genom boken ”Born to run” av Christopher McDougall från 2009.

Ordet chia betyder styrka, och tara­humarafolket i Mexiko, kända för att springa extremt långa distanser, orkar springa länge tack vare drycken ”chia fresca” – vatten, chiafrön, limesaft och agavesirap.

Anfaller: Trötthet

Foto: Thinkstock

Chiafröna är rika på energi som gör att du orkar hålla i gång längre. Börja dagen med en chiapudding och flyg fram i löpspåret.

Hemligt vapen: Håller vätskebalansen

Foto: Thinkstock

Chiafrön innehåller gelébildande fibrer och kan absorbera tolv gånger sin egen vikt i vatten vilket hjälper till att hålla vätske­balansen. Fibrerna ger även mättnad och underlättar matsmältningen.

Superkraft: Stärker skelettet

Foto: Thinkstock

Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, fem gånger så mycket kalcium som mjölk, åtta gånger så mycket omega 3-fetter som lax och dubbelt så mycket järn som spenat. Det bygger muskler, stärker skelettet, skyddar celler och före­bygger hjärt-kärlsjukdomar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN