Så fixar du goda äggrätten billigt

Publicerad:

Mat & Dryck

Det kan du göra med veckans bästa matfynd

Foto: Thinkstock

Har du dåligt med inspiration inför veckans matlagning?

Aftonbladet Mat & Vin har kollat veckans hetaste kampanjvaror hos livsmedelsjättarna.

Här är några tips på kampanjvaror – och vad du kan göra med dem.

För att göra det lättare för dig att komma billigt undan har vi kollat vilka varor som matjättarna Ica, Willys och Coop har kampanj på just nu. Den här veckan, vecka 48, finns det varor som passar utmärkt för en god ägg Florentine. Kampanjvarorna till rätten hittar du här:
Ekologisk lagrad ost
ca 500 g, Coop Änglamark
Pris: 99 kr/kg
Här hittar du varan: Coop Extra

Bacon
3-pack, Scan
Pris: 28:90 kr/st
Här hittar du varan: Willys

Ägg
10-pack, Ica
Pris: 15 kr
Här hittar du varan: Ica

Ägg Florentine

4 portioner

Pocherade ägg:

4 ägg

1 liter vatten

1 tsk ättika

1 tsk salt

Spenat:

300 g bladspenat (fryst går bra)

1 msk smör

Salt och peppar

Ev lite muskot

Ostsås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

1 dl riven ost, lagrad

Salt och peppar

Cayennepeppar

Till servering:

4 skivor lantbröd

4 skivor bacon, knaperstekt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Värm vatten, salt och ättika i en vid kastrull tills det sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp. Rör om i vattnet och låt ägget glida ner i vattenvirveln, på så sätt blir ägget snyggt format.
3. Sjud ägget tills äggvitan stelnat men äggulan fortfarande är lös. Lyft upp äggen med en hålslev och låt dem rinna av.
4. Fräs spenaten med smör i en kastrull. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot.
5. Gör ostsåsen: Smält smör tillsammans med mjöl i en kastrull under omrörning. Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka i några minuter. Tag kastrullen från värmen. Rör ned hälften av osten och smaka av med salt, peppar och en nypa cayennepeppar.
6. Lägg brödskivorna i en ugnsfast form eller på en plåt. Fördela spenaten på brödskivorna. Lägg på äggen och klicka på ostsåsen. Strö över den rivna osten.
7. Gratinera smörgåsarna i 5–10 minuter tills de har fin färg. Servera varma, med knaperstekt bacon.

Publicerad: