Trerättersmeny för vänskapen

Jon tipsar:

MAT & DRYCK

För dig som vill laga menyn på bara en timme:

1 Börja med desserten så att den hinner stå och stelna i frysen i 45 ­minuter (och sedan i kylen).

2 Gör sedan avokadosalladen så att den är klar på sina tallrikar när ­gästerna dundrar in.

3 Linsröran håller sig varm i kastrullen och laxen invirad i folie. Har gästerna suttit och smackat uppskattande över förrätten väldigt länge så kan du värma linserna försiktigt på spisen och mikra laxbitarna en knapp minut innan du serverar.

Avokado med räkor och löjrom

4 portioner

Tid: 20 min

100 g skalade räkor

100 g löjrom

4 msk hackad gräslök

4 msk hackad dill

2 dl gräddfil

2 rätt stora avokado

1/2 citron

Gör så här:

1. Tina löjrommen om den är fryst. (Helst snällt och sakta i kylen men har du brådis så ställ burken i en bunke kallt vatten och sila sedan rommen så blir den inte så rinnig.)

2. Skala räkorna.

3. Hacka gräslöken och dillen.

4. Vänd ner hacket i gräddfilen tillsammans med hälften av löjrommen.

5. Dela avokadona, pilla ur kärnan och pressa över lite citron. (Både bra för smaken och för att avokadon inte ska tappa färgen.)

6. Fyll avokadohalvorna generöst med gräddfilsröran och toppa med räkorna och resten av löjrommen.

Lax med pepparrotslinser

Serverar du laxen som ensamrätt kan den behöva stöttas med ris eller kokt potatis.

4 portioner

Tid: 25 min

4 portionsbitar fryst eller färsk lax

1 citron

2 dl röda linser (okokta)

6 ansjovisfiléer

1 äpple

1 dl lätt crème fraiche

100 g färskost med pepparrot

Salt och peppar

Gör så här:

1. Ställ laxbitarna i en form eller långpanna med höga kanter som rymmer 2 l. Pressa över citron, salta och peppra. Låt stå.

2. Koka linserna i 4 dl vatten tills de är mjuka. Koka inte för länge – då blir det mest mos.

3. Skär ansjovisarna i bitar.

4. Skölj äpplet och skär i tärningar.

5. Häll av vattnet från de kokta linserna och rör i crème fraichen, färskosten, ansjovisen och äppel­tärningarna. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

6. Koka upp 1,5 l vatten och häll över laxen. Lägg på en skärbräda eller liknande som lock. Låt färsk lax stå i 5 minuter, fryst 10 minuter.

7. Ta upp laxen, lägg den eventuellt i folie för att hålla värmen tills förrätten är avklarad.

8. Servera laxen med linsröran.

Tips! Det brukar inte vara värsta draget i pepparrotsfärskostarna. Bättra gärna på med lite riven färsk.

Pannacotta med lingon

4 portioner

Tid: 15 min + 45 min i frysen

1 1/2 gelatinblad

3 dl vispgrädde

3 msk socker

2 kanelstänger

4 små portionsformar

1 dl rårörda lingon

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

2. Koka upp grädden, sockret och kanelstängerna i en kastrull. Dra av värmen och rör ner gelatin­bladen.

3. Fördela det mesta av lingonen i formarna men spara några bär till dekoration.

4. Fiska upp kanelstängerna och häll grädden i formarna. Ställ i frysen 45 minuter och flytta sedan över till kylen.

5. Garnera med lite lingon och servera.