Vego-burgaren: trendig & köttfri

MAT & DRYCK

Vi har testat 5 miljövänliga modeller

Foto: Testpalelen. Från vänster: Olle Alm (vetetarian), Anna Sjögren (vegetarian), Robin Smeds (köttätare) och Ylva Sundström (köttätare).

■ ■Nötkött är ett av de största hoten mot klimatet.

■ ■Köttfärsen i en hamburgare ger 350 gånger mer utsläpp av koldioxid än vegoburgarens morötter.

■ ■Men går vegoburgaren att äta? Aftonbladet har testat.

McDonalds

McBean, 35 kr

Innehåll: Lök, morot, grön paprika, ströbröd, röda kidneybönor, canellinibönor, vetemjöl med mera.

Anna:

Bra fullkornsbröd, mosig burgare.

Robin:

Kryddig och god.

Ylva:

Smakar bara starkt och mjöligt.

Olle:

Stark, torr och smaklös.

Max

Greenburgare, 35 kr

Innehåll: Morötter, vitkål, ströbröd, kokt ris, palmolja, majs, havregryn, gröna ärtor, vetemjöl med mera.

Ylva:

Lite för mjuk, men smakar bra. Gott med ost.

Anna:

Burgaren av grönsaksmjöl går inte hem. Men resten är bra, superbra med osten.

Robin:

En schyst helhet som smakar bra.

Olle:

Schyst bröd, bra dressing. Burgaren sänker betyget, jag vill ha något matigare, till exempel sojafärs.

Burger king

Veggie burger, 30 kr

Innehåll: Majs, morötter, röda kidneybönor, persilja, potatis, cous cous, ströbröd med mera.

Anna:

Svampig. Smakar inget, bara lite paprika.

Ylva:

Seg, svampig, helt smaklös.

Robin:

Slemmig burgare, ingen yta.

Olle:

Enda tuggmotståndet var salladen, enda smaken ketchup.

Sibylla

Vegoburgare, 29 kr

Innehåll: Sojaprotein, rapsolja, ris, äggvita, majsstärkelse, lök, kryddor med mera.

Robin:

Smakar som vanlig hamburgare. Men jag saknar ost och tomat.

Anna:

Plus att den inte bara är gjord på grönsaker. Men den var torr, och utan tomat.

Ylva:

Torr och fattig, smakar bara ketchup.

Olle:

Helt ok, extra plus för att det är låtsaskött i burgaren.

Maxigrillen

Vegoburgare, 32 kr

Innehåll: Lök, vete, havregryn, sojaprotein, ströbröd, vitlökspulver, jästpulver, selleripulver med mera.

Olle:

Smakar inte så mycket. Slemmig burgare.

Robin:

Grötig, halvdan burgare. För mycket senap och ketchup.

Ylva:

Slabbig, burgaren sitter inte ihop.

Anna:

För mycket bröd, svampig burgare. Plus för färsk tomat.

Kilo koldioxid per kilo produkt

x Mellanmjölk 1,1

x ?Nötkött 14

x ?Griskött 4,8

x ?Kyckling 1,8

x?Hamburgerbröd 1

x ?Potatis 0,34

x ?Eko-morötter 0,037

x ?Isbergssallat 0,5

x ?Eko-tomater (växthusodlade) 4,9

x ?Eko-havregryn 0,76

x ?Hushållsost 11

x ?Torskfilé (40% garn, 60% trål) 7,3

x ?Havskräfta med skal (trål) 32

x ?Havskräfta med skal (bur) 11

Källa: Sik?–?Institutet för livsmedel och bioteknik. Utsläppen för produkterna är beräknade i koldioxidekvivalenter, där olika växthusgaser räknas om till den styrka koldioxid har.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hamburgare