"Jag lovar - du får mat för en vecka"

MAT & DRYCK

Tinas inköpslista för veckohandling

I två program visar Tina Nordström hur hon planerar, handlar och lagar mat för en vecka. Här får du hennes inköpslista, och tips på måltider du kan göra av varorna.

Tinas veckohandling, program 1

Det här är en lista som kan ge många måltider med få ingredienser. Mängderna får ni bedöma själva efter storleken på ert hushåll. Recepten finns antingen i programmen eller i de flesta kokböcker. Lycka till!

Från frukt- och grönsaksdisken:

Potatis

Gul lök

Rödlök

Morötter

Palsternacka

Roliga tomater*

Zucchini*

Blandad frukt (dessert el mellanmål)

Ett nät avocado*

Citroner

Ruccolasallad*

Isbergssallad*

Svamp

Kärnfria vindruvor

*i sallader till alla måltider.

Från mejeridisken:

Ägg

Vispgrädde

Smör

Creme fraiche

Grekisk yoghurt

Vanlig ost

Fetaost

Parmesan

Från frysdisken:

Fisk

Frysta köttbullar (till barnen)

Fryst broccoli

Frysta bär

Frysta örter

Från köttdisken:

Fläskkarré i bit

Falukorv

Chorizo

Bacon

Blandfärs

Från konservhyllan:

Krossade tomater med hackade oliver

Oliver

Ajvar relish

Torrvaror:

Matvete, polenta, quinoa

9 måltidstips från listan:

• Ugnsstekt fläskkarré med matvete. Se recept på Mat-Tina.

• Fisk i ugn med tomat och oliver. Tips i veckans program (26/10).

• Fisk och tomat ovan mixas till soppa, spädes med vatten. Serveras med brödkrutonger och hackad dill.

Ugnspannkaka, bacon och lingon. Recept i de flesta kokböcker.

• Quinoa med fetaost och dill (i programmet (26/10, med recept). Serveras t ex med stekt chorizo.

• Polenta med rosmarin och svamp. Serveras t ex med stekt falukorv. Se recept på Mat-Tina 2/11.

• Kryddig gryta med fisk och chorizo. Se recept i Mat-Tinas arkiv.

• Servera grytan 2 dagar senare med pasta och lite riven parmesan.

• Färsbiffar med svamptopping. Se recept på Mat-Tina 8/11.

Det här har jag alltid hemma:

Gourmetsalt och vanligt salt

Vit- och svartpeppar på kvarn

Vit och svart balsamvinäger

Olivolja, en dyr och en billig

Citronolja