Bosse Rappne tipsar: Så lyckas du med att odla gurka

Har gurkplantan gulgröna blad eller har gurkorna konstig form? Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du lyckas med att odla gurka.


Hemma i växthuset hos Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, växer gurkorna så det knakar.

– En av mina favoriter att odla i växthus är gurka, säger Bosse Rappne. Jag brukar så minigurkor för de är goda och blir ett perfekt mellis för ungarna. Den växer som tusan och ger mängder med frukt.

Gurkplantor kräver stora krukor.
Gurkplantor kräver stora krukor.

Gurka behöver stora krukor, gärna 40–50 liter. Det är stora plantor och det krävs en hel del vatten för alla blad som transpirerar och inte minst gurkorna.

För lite vatten ger missväxt.
För lite vatten ger missväxt.

– Man får vattna både morgon och kväll när det är varmt och glöm inte näringen, säger Bosse Rappne. Annars blir de lite blekgröna. Gurkorna är också väldigt tydliga när de fått för lite vatten, då blir de smala i ena ände och tjocka i den andra.

Gallra bort blommor så blir gurkorna fina.
Gallra bort blommor så blir gurkorna fina.

<div data-tipser-pid="574316498986201c10e6e0c7" data-tipser-view="compact"></div>

Blir det väldigt många blommor och gurkämnen kan man behöva plocka bort några så att plantan orkar med. Två gurkor på varje stängel är lagom. Då blir det fina gurkor.

– Gurkorna i växthuset placerar jag inte så när en dörr eftersom de väldigt lätt får mjöldagg, säger Bosse Rappne. Då är det bättre att de får stå i en hörna utan drag, där det inte blåser, då brukar de trivas bäst.

Inget går upp mot egenodlat.
Inget går upp mot egenodlat.

Efter halva sommaren byter Bosse Rappne ut gurkplantorna mot nya eftersom gurkplantor lätt blir stora och fula och får mjöldagg. Några veckor innna det är dags för byte sår han nya plantor så han kan byta ut dem. Så än är det inte för sent att så gurka. Bara att sätta igång så har du snart egenodlade supergoda gurkor.

<div data-tipser-pid="5a992df29d258029ac13cc8d" data-tipser-view="compact"></div>

Publisert:

LÄS VIDARE