Filip Poons hemlighet till godaste räkmackan

”Det lyfter hela mackan och ger en rund och syrlig smak”

Filip Poon firar räkmackans dag.
Filip Poon firar räkmackans dag.

Den 14 oktober firar vi en riktig klassiker – räkmackan.

Här delar kocken Filip Poon med sig av tipsen på hur man skalar räkorna snabbt och gör majonnäsen till något alldeles extra.

– Det blir en riktig dundermacka, säger han.

Krämig majonnäs, krispiga grönsaker och berg av räkor, allt på en god bit bröd. Det är inte konstigt att räkmackan är så omtyckt.

– Vi är suckers för mackor hela högen här i Sverige. Det är familjärt och enkelt, men ändå lyxigt att veta att räkorna är skalade och omhändertagna, säger Filip Poon.

Han är kock, youtuber och är just nu aktuell med sitt eget matlagningsprogram på tv-kanalen Godare. När Filip gör räkmacka ska den vara äkta – gärna med ”cafékänsla”.

– En klassisk macka, väldigt enkel och med schysta råvaror. Men det finns några knep för att göra den extra god, säger han.

Filip Poons räkmacka

Allt du behöver är:

  • En brödskiva. Helst klassiskt rågbröd, eller en hönökaka.
  • Ett kokt ägg. Ägget ska inte vara löskokt, snarare hårdkokt med en liten råhetskärna i mitten. 8–9 minters koktid blir perfekt.
  • Krispigt salladsblad. Gärna romansallad eller isbergs. Lägg också på någon annan grönsak, som gurka, tomat eller paprika.
  • Dillkvist och citron.
  • Majonnäs. Majonnäsen måste vara hemslagen, det är det viktigaste för en riktig dundermacka.

– Hemligheten är att ha i en skvätt champagnevinäger i majonnäsen, det lyfter hela mackan och ger en rund, mild och syrlig smak som balanserar bra till räkorna.

 

Recept klassisk räkmacka

Klassisk räkmacka.
Klassisk räkmacka.

Så väljer du rätt räkor

Det är också viktigt att använda rätt typ av räkor. Glöm de taniga småräkorna som ligger i lake och satsa på köttiga och stora varianter. Man ska se färgen och tydliga konturer, då vet man att man har en fin och trevlig räka, enligt Filip.

– Det kostar mer om du vill ha kvalitetsräkor med det är det värt. Man äter ju inte räkmacka varje dag. Men om du skalar de själv är de nästan alltid goda.

  • Men att skala tar ju sån tid! Hur gör man det snabbare?

– Personligen tycker jag att det är lite poetiskt och meditativt att skala räkor. Men vill man påskynda processen så är det enda sättet att be om fler händer. Dra in hela familjen och lek räkskalarfabrik.

För den som är trött på den klassiska räkmackan och vill ge den en extra liten kick rekommenderar Filip att toppa med picklad rödlök.

– Vill du vara lite fräck så är det ett grymt tips för att förnya mackan. Smakerna passar jättebra ihop.

Recept picklad rödlök

Bästa räkmackan i Sverige

Äter du hellre macka på restaurang? Här är Filip Poons topp 3 bästa restauranger som serverar vad han själv kallar ”fruktansvärt trevliga räkmackor”.

  1. Gothia towers i Göteborg.
  2. Vinterviken i Stockholm.
  3. Smygehuk i Trelleborg.
Räkmackorna i Gothia towers i Göteborg.
Räkmackorna i Gothia towers i Göteborg.

Vin till räkmackan

Till skaldjur är vitt vin alltid ett säkert kort. Fet fisk är rik på umami som inte passar med strävheten i rött vin.

– När man matchar vin och mat så tänker man också på strukturen i maten och vinet. Ett stort rödvin tillsammans med en elegant fiskrätt skulle göra så att vinet slukar den eleganta rätten, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och vinprofil på Aftonbladet.

Här hittar du hennes topp 3 bästa viner som passar med fisk och skaldjur.

Publisert:

LÄS VIDARE