
Johansson, Stephanie
Den som väntar på något gott ...
219,00 kr
Läs mer
Allt gick fel när finaltårtan skulle bakas. Mandlarna brändes. Tårtbotten fick slängas.
Ändå tog Stephanie Johansson hem vinsten i årets ”Hela Sverige bakar” och debuterar nu som bakboksförfattare.
– Det känns otroligt, säger hon.
Det har varit ett händelserikt år för privatrådgivaren Stephanie Johansson, 29, från Torup. I februari skickade hon in sin ansökan till ”Hela Sverige bakar”.
Idag står hon som vinnare efter en dramatisk final mot Fredrika Hartzell och Andréa Ask där de på fem timmar skulle få ihop en jubileumstårta.
– Det gick skit till en början. Allt gick bara fel. Det mesta som kunde hända, hände, säger Stephanie Johansson.
Planen i finalen var att göra en riktigt somrig drömtårta fylld med karamelliserad vaniljkräm, jordgubbskompott och marängsmörkräm. Men redan efter första momentet började problemen dyka upp.
Marsipanmaskinen gick sönder. Mandlarna brändes. Och ena tårtbotten fick slängas.
– Jag var helt uppgiven och jättestressad där en stund. Skulle det hända någon gång så var det inte då, i finalen.
Efter en uppmaning av jurymedlemmen Elisabeth Johannsson blev nya planen att använda överbliven smörkräm istället för marsipanen.
Ett beslut som gjorde juryn nöjd – och gav Stephanie den ärofyllda titeln som vinnare av ”Hela Sverige bakar” 2021.
– Jag blev otroligt chockad. Jag var helt säker på att jag inte skulle vinna. Jag trodde 100 procent att Fredrika skulle ta hem det. Men jag blev såklart otroligt glad.
Johansson, Stephanie
Den som väntar på något gott ...
219,00 kr
Läs mer
Precis som tidigare vinnare får Stephanie nu släppa en egen bakbok. Boken som fått namnet ”Den som väntar på något gott...” innehåller flera recept på långjästa bröd, färgglada tårtor och saftiga surdegsbullar.
– Jag tycker om att baka med surdeg för att det är så levande. Jag älskar att nörda ner mig i det kemiska och de små detaljerna. Och så blir det godare än att baka med jäst.
Precis som bokens namn antyder så vill hon också uppmana till att baka med lugn. Ta inte bakandet på så stort allvar – och se det absolut inte som ett stressmoment.
– Ta ett djupt andetag, gå ut i naturen, hitta en sten och bara sätt dig. Släpp alla måsten, krav och förväntningar. Låt sedan den känslan följa med in i köket när du bakar. Det är den känslan jag vill förmedla.
Stephanie Johanssons har bakat så länge hon kan minnas. Inspirationen hämtar hon från Instagram, poddar och från vänner och bekanta som är kunniga. Men exakt var hon har fått intresset ifrån – det minns hon inte.
– Jag har faktiskt ingen aning om var det startade. Min mamma har mer tyckt att det varit ett ont måste att baka. Så intresset är inget jag har fått med mig från familjen, men jag har gillat det sedan jag var liten.
– Förutom surdegsbullar och bröd älskar jag att göra tårtor. Då får man vara kreativ och jobba med detaljer. Jag kan stå och pilla med sådant hur länge som helst och inte tänka på något annat. Bara vara i nuet.
– Jag har fått hjälp av min man att bygga ett bageri på gården. Vi har inte satt någon plan på när det ska öppna, men projektet är igång.
Johansson, Stephanie
Den som väntar på något gott ...
219,00 kr
Läs mer
Hilda Kirkhoff 2020, Linda Hansson, 2019, Linn Utbult 2018, Andréa Brändström 2017, Shireen Selfelt 2016, Linus Larsson 2015, Alexandra Larsson 2014, Caroline Ahlqvist 2013, Christina Gyllner 2012.
Emmer är ett kulturspannmål med mycket smak. Stephanie blandar emmer med råg för att få en extra djup smakupplevelse.
– Tänk på att kavla degen tunt och jämnt för att få knäckebröd som är knapriga rakt igenom, säger hon.
Det här är ett riktigt bra recept på frallor som inte kräver någon passning. Blanda ihop degen på kvällen och låt den jäsa över natten. På morgonen kan du njuta av saftiga frallor med lite seg och bubblig yta.
Det här är en riktigt god sorbet med gurka och lime. Den är så otroligt fräsch, somrig och uppfriskande!
– Vill du ha en svalkande dryck kan du servera den redan efter punkt 4, säger hon.
45 min
20 min
1 h 20 min
1 h 30 min
2 h
45 min
40 min
1 h
40 min
2 h
30 min
1 h