Vinnaren Stephanie Johansson om nya bakboken

”Bakning ska absolut inte vara ett stressmoment”

Av: 

Elisa Amorelli

Stephanie Johansson är vinnare av ”Hela Sverige bakar” 2021.
Stephanie Johansson är vinnare av ”Hela Sverige bakar” 2021.

Hela Sverige bakar

Allt gick fel när finaltårtan skulle bakas. Mandlarna brändes. Tårtbotten fick slängas.

Ändå tog Stephanie Johansson hem vinsten i årets ”Hela Sverige bakar” och debuterar nu som bakboksförfattare.

– Det känns otroligt, säger hon.

Det har varit ett händelserikt år för privatrådgivaren Stephanie Johansson, 29, från Torup. I februari skickade hon in sin ansökan till ”Hela Sverige bakar”.

Idag står hon som vinnare efter en dramatisk final mot Fredrika Hartzell och Andréa Ask där de på fem timmar skulle få ihop en jubileumstårta.

– Det gick skit till en början. Allt gick bara fel. Det mesta som kunde hända, hände, säger Stephanie Johansson.

Stephanie Johanssons tårta.

”Helt uppgiven och jättestressad”

Planen i finalen var att göra en riktigt somrig drömtårta fylld med karamelliserad vaniljkräm, jordgubbskompott och marängsmörkräm. Men redan efter första momentet började problemen dyka upp.

Marsipanmaskinen gick sönder. Mandlarna brändes. Och ena tårtbotten fick slängas.

– Jag var helt uppgiven och jättestressad där en stund. Skulle det hända någon gång så var det inte då, i finalen.

Fick ändra taktik

Efter en uppmaning av jurymedlemmen Elisabeth Johannsson blev nya planen att använda överbliven smörkräm istället för marsipanen.

Ett beslut som gjorde juryn nöjd – och gav Stephanie den ärofyllda titeln som vinnare av ”Hela Sverige bakar” 2021.

– Jag blev otroligt chockad. Jag var helt säker på att jag inte skulle vinna. Jag trodde 100 procent att Fredrika skulle ta hem det. Men jag blev såklart otroligt glad.

Den som väntar på något gott ...

Johansson, Stephanie

Den som väntar på något gott ...

219,00 kr

Läs mer

Till shoppen

”Den som väntar på något gott...”

Precis som tidigare vinnare får Stephanie nu släppa en egen bakbok. Boken som fått namnet ”Den som väntar på något gott...” innehåller flera recept på långjästa bröd, färgglada tårtor och saftiga surdegsbullar.

– Jag tycker om att baka med surdeg för att det är så levande. Jag älskar att nörda ner mig i det kemiska och de små detaljerna. Och så blir det godare än att baka med jäst.

Precis som bokens namn antyder så vill hon också uppmana till att baka med lugn. Ta inte bakandet på så stort allvar – och se det absolut inte som ett stressmoment.

– Ta ett djupt andetag, gå ut i naturen, hitta en sten och bara sätt dig. Släpp alla måsten, krav och förväntningar. Låt sedan den känslan följa med in i köket när du bakar. Det är den känslan jag vill förmedla.

Bakat sedan barnsben

Stephanie Johanssons har bakat så länge hon kan minnas. Inspirationen hämtar hon från Instagram, poddar och från vänner och bekanta som är kunniga. Men exakt var hon har fått intresset ifrån – det minns hon inte.

– Jag har faktiskt ingen aning om var det startade. Min mamma har mer tyckt att det varit ett ont måste att baka. Så intresset är inget jag har fått med mig från familjen, men jag har gillat det sedan jag var liten.

  • Vad bakar du helst?

– Förutom surdegsbullar och bröd älskar jag att göra tårtor. Då får man vara kreativ och jobba med detaljer. Jag kan stå och pilla med sådant hur länge som helst och inte tänka på något annat. Bara vara i nuet.

  • Nu har finalen sänts – vad händer härnäst?

– Jag har fått hjälp av min man att bygga ett bageri på gården. Vi har inte satt någon plan på när det ska öppna, men projektet är igång.

Stephanies bästa tips – så blir du bra på att baka med surdeg

  1. Prova dig fram. Testa olika blandningar och ingredienser. Lukta, titta och smaka.
  2. Ha tålamod. Gå inte så mycket på tidsangivelser. Ibland behöver man vänta längre än det står i receptet, beroende på hur varmt man har det hemma.
  3. Ta det inte för allvarligt. Blir det inte bra så testa igen! Det är lite krångligt att få till en riktigt bra surdeg och det krävs tålamod. Försök igen och igen.

Recept på surdeg.

Deltagarna i jubileumssäsongen av ”Hela Sverige bakar” 2021.

Stephanie Johansson

  • Ålder: 29
  • Yrke: Privatrådgivare på en bank.
  • Bor: Tillsammans med man och två barn på en gård i Torup mellan Falkenberg och Halmstad.
  • Favoriträtt just nu: En riktigt bra pasta.
  • Drömmer om: Att få stå i mitt färdiga bageri och jobba med bakning på heltid.
  • Aktuell: Som vinnare av ”Hela Sverige bakar” 2021 och med kokboken “Den som väntar på något gott...” (Bonnier Fakta).

Tidigare vinnare av ”Hela Sverige bakar”

Hilda Kirkhoff 2020, Linda Hansson, 2019, Linn Utbult 2018, Andréa Brändström 2017, Shireen Selfelt 2016, Linus Larsson 2015, Alexandra Larsson 2014, Caroline Ahlqvist 2013, Christina Gyllner 2012.

Surdegsknäckebröd med emmer

Surdegsknäckebröd med emmer

Emmer är ett kulturspannmål med mycket smak. Stephanie blandar emmer med råg för att få en extra djup smakupplevelse.

– Tänk på att kavla degen tunt och jämnt för att få knäckebröd som är knapriga rakt igenom, säger hon.

Långjästa fröfrallor

Långjästa fröfrallor

Det här är ett riktigt bra recept på frallor som inte kräver någon passning. Blanda ihop degen på kvällen och låt den jäsa över natten. På morgonen kan du njuta av saftiga frallor med lite seg och bubblig yta.

Sorbet på gurka och lime

Sorbet på gurka och lime

Det här är en riktigt god sorbet med gurka och lime. Den är så otroligt fräsch, somrig och uppfriskande!

– Vill du ha en svalkande dryck kan du servera den redan efter punkt 4, säger hon.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – förhandsboka nu!!

Extern länk från Cervera

Förhandsboka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Så bakar du bröd – snabbt och enkelt

ÄMNEN I ARTIKELN

Hela Sverige bakar

Bakning

Matnytt

MER OM GODARE

Enkla fröfrallor på bara 5 ingredienser

45 min

Sorbet på gurka och lime

20 min

Så dekorerar du tårtan som ett proffs

3D-printat "kött” serveras nu på restaurang

Spännande nyheter på veganhyllan

Nära hälften vill inte längre handla i butik

Två svenska barer på listan över världens bästa

Pepparkakstårta med hallonmousse och vit chokladsmörkräm

1 h 20 min

Larmet: Risk för brist på oxfilé till nyårsfirandet

Svenskar äter dubbelt så mycket grönsaker

Här är kändisen som flest vill ha till julbordet

Pekanpaj med ingefära och kolasmetana

1 h 30 min

Rusning efter ansjovis: "Folk har hamstrat"

Lyxiga saffransbullar med mandelmassa

2 h

Polkacheesecake – baka utan ugn

45 min

Mandelmusslor med sylt och grädde

40 min

Dubbelt så goda med saffran

1 h

Så blir pajskalet perfekt frasigt

Saffranskladdkaka med lingon och grädde

40 min

Svartvinbärsmoussertårta med vaniljpannacotta

2 h

Pepparkakssnittar – enkelt och snabbt

30 min

Surdegsknäckebröd med emmer

1 h

Så har Systembolaget öppet under helgerna

Expertens spaning – här är mattrenderna 2022