
Davidsson, Cecilia
Yogamat
219,00 kr
Läs mer
Gör solhälsningar medan du rör i grytorna.
Det rekommenderar kocken Cecilia Davidsson i sin nya bok ”Yogamat”.
– Som mamma och egenföretagare vet jag hur stressig vardagen kan vara, då är det perfekt att inkludera yogan i matlagningen, säger hon.
Luta dig fram över köksbänken, lägg i handflatorna och lyft fingrarna. Räta ut ryggraden och sträck ut mellan skuldrorna. Sätt dig sedan på huk, ihop med händerna. Sitt kvar i några minuter och andas lugnt genom näsan.
– Det är en otroligt skön rörelse där man skapar cirkulation i höfterna, säger näringsfysiologen och kocken Cecilia Davidsson.
Hon menar att yoga kan utövas när som helst var som helst – till och med klädd i ett förkläde.
– Att jobba i ett kök kan innebära statiskt och monotont arbete. Man står upp länge och det är mycket logistik att hålla reda på.
Med en yogamatta alltid redo i köket har hon har för vana att göra vissa yogaövningar, asanas, medan soppan puttrar eller sötpotatisen rostas.
– Yogan gör är att man kan vara mer närvarande ”här och nu”. Och det blir så sunt om man kombinerar det tillsammans med maten, de går hand i hand för en bra balans i livet.
Davidsson, Cecilia
Yogamat
219,00 kr
Läs mer
Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut, arbetar som kock och håller bland annat kurser i smakrik och hälsosam matlagning. Hon har även skrivit flera böcker på ämnet, nu senast boken ”Yogamat”.
– När man yogar behöver man god mat som är fullproppad med näring, säger Cecilia.
Därför innehåller recepten i boken mycket grönsaker och tillagas ofta genom ångkokning, rostning eller ätas som raw food. Maten är lättsmält och rik på enzymer, antioxidanter, fibrer och nyttiga mjölksyrebakterier, tillägger hon.
Vad är ditt bästa tips för att äta bra?
– Det finns inte en kost som passar oss alla, det är väldigt individuellt. Men jag har några stalltips som passar de flesta.
– Klart vi kan fuska. Med det menar jag att alltid ha något hemma som går snabbt att tillaga. Det kan vara en halvfärdig rätt eller varför inte beställa hämtmat från en lokal restaurang, säger Cecilia Davidsson.
Att maten smakar gott är också viktigt. För att få till den bästa smaken är Cecilias knep de fyra s:en: sött, salt, starkt och surt som sedan bärs upp av lite fett.
Nästa gång du lagar mat prova att smaka av rätten och känn efter om där finns tillräckligt med sötma, sälta, syra och den starka smaken.
– Det här är också en bra mindfulnessövning, att verkligen känna efter och smaka på allt. Saknas det något då tillsätt lite mer av den smaken och runda av med fett.
Ofta är det syran som kan behöva dämpas med sötma, eller att syra behöver framhäva sältan.
– Det är spännande att leta efter smakerna för att få fram en fyllighet, så smaka, smaka, smaka på allt du lagar – det är hemligheten bakom en lyckad rätt!
Davidsson, Cecilia
Yogamat
219,00 kr
Läs mer
Musslorna får smak av citrongräs, vitlök och ingefära – hur gott låter inte det?
Tortillan tillagas i ugnen och blir smakrik av myntan. Skär upp i bitar och servera med sallad eller i mindre bitar och duka fram till ett mingel.
Det här är soppan för alla korianderälskare där ute! Med härliga smaker av vitlök, blekselleri, chili och kyckling blir den snabbt en favorit.
Servera den här frasiga falafeln till en sallad med färska örter och oliver, hummus eller en god yoghurtsås.
Den indonesiska rätten Gado Gado liknar en asiatisk pyttipanna, fast med härliga grönsaker och strimlad omelett.
1 h 15 min
50 min
1 h 15 min
30 min
30 min
25 min
35 min
1 h
5 min
45 min
20 min
45 min
45 min
20 min
40 min
45 min