Pasta Carbonara utan bacon – går det?

3,1 (62 röster)

Här är fyra populära rätter – på helt nya sätt

Matsmarta onsdag

Carbonara utan bacon och kycklingcurry utan kyckling – det går väl inte? Såklart det gör, säger matkreatören Gustav Johansson.

Under de senaste åren har han utmanat våra svenska matklassiker med nya veganska varianter.

– Om det ska funka att ställa om till växtbaserad mat måste du fortfarande kunna grilla bruna grejer – fast på ett hållbarare sätt. Du ska inte behöva offra husmanskosten. Maten måste fortfarande vara trygg – och god. Till och med godare. Annars blir tröskeln enorm, säger han.

Här är fyra klimatsmarta rätter med inspiration från köttvärlden.

”Pasta Carbonara är en fascinerande rätt. Den är i sitt grundutförande otroligt enkel med bara ett fåtal ingredienser, men är trots det otroligt svår att lyckas med. Jag vet inte hur många olika teorier jag hört om hur man får till den perfekta carbonaran. Dra av kastrullen från plattan, späd med pastavatten, ha i ägg, ha inte i ägg. Och inte blev det lättare när jag blev vegan! Vegancarbonaran har fördelen att den redan brutit med alla traditioner, säger” Gustav Johansson

Det här receptet är resultatet av år av experimenterande för att få fram den perfekta veganska pastan och har faktiskt lika mycket av sina rötter i den Romerska rätten Cacio e pepe och sättet som romarna reder sin ostsås med hjälp av pastavatten. Stärkelsen från de malda cashewnötterna i kombination med det grumliga pastavattnet ger en perfekt och krämig redning till såsen. Risken att få en kastrull full av äggröra är garanterat noll.”

Recept från Gustav Johanssons kokbok ”Vegansk husmanskost, (Bonnier fakta).

Pasta Carbonara

  • Ingredienser

  • 500 g spaghetti, eller linguine
  • 0.5 dl bladpersilja, färsk, finhackad
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 dl pastavatten, eller mer
  • svartpeppar, rikligt
  • Fejkon

  • 230 g tofu, rökt
  • 1 msk kikkomansoja
  • 0.5 tsk liquid smoke, multipicera med 4 om du använder naturell tofu.
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 msk rapsolja
  • Cashewnötsparmesan

  • 200 g naturella cashewnötter
  • 1 dl näringsjäst
  • 1 tsk salt

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Matkreatören Gustav Johansson fortsätter att utmana våra populäraste matklassiker.

Foto: EMIL HOVMARK

Carbonara med krispig ”fejkon”.

Foto: EMIL HOVMARK

en av Sveriges populäraste rätter.

Foto: Simon Bajada

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

”Kyckling med tillbehör är tydligen en av Sveriges populäraste rätter. Det kan innebära lite vad som helst i min värld, så jag har valt att tolka det utifrån en av mina absolut favoriträtter som barn, kyckiing med gul curry och ris – utan kyckling”

Pannbiff med lök.

Foto: EMIL HOVMARK

Pannbiff med lök – vegan style

”Formbar färs är en otroligt fin uppfinning som gör det möjligt att göra minst lika enkla och smarriga vegobiffar som köttbiffar utan större krångel. Det är bara att tina, krydda, forma och steka.

Smarrig brunch.

Foto: EMIL HOVMARK

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

”Ägg och bacon är en klassisk kombination och det är väldigt skönt att slippa ge upp den bara för att man vill försöka äta lite bättre här i livet”

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Vegansk mat

Klimatsmart mat

Recept

MER OM GODARE

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

1 h

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Mustigt knäckebröd med kaffe

2 h