Änglamat är en läcker liten dessert med lingon och grädde.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Änglamat är en läcker liten dessert med lingon och grädde.

Änglamat med lingon och drömmar med kardemumma

3 (4 röster)

Efterrätter - Recept på goda desserter

Änglamat, eller giftas som den också kallas, är kanske en av våra äldsta och enklaste desserter. Den var populär innan frysboxen och glassen uppfanns och består helt enkelt av valfria smulade kakor, sylt och vispad grädde.

Recept ur Emma Brink Rasks bok ”Desserter”.

Tips! Du kan välja att göra minidrömmar, eller lite större som du sedan bryter i bitar. Du kommer att få kakor över och de går fint att frysa eller att förvara i en tät burk i rumstemperatur i upp till två veckor (om du klarar av att spara dem så länge).

Änglamat med lingon och kardemummadrömmar

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2 tsk kardemummakärnor, hela
  • 50 g smör , rumsvarmt
  • 135 g strösocker
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl rapsolja
  • 90 g vetemjöl
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • Rårörda lingon

  • 100 g lingon
  • 20 g vaniljpasta
  • 2 msk muscovadosocker, ljust
  • Grädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche, 32 procent
  • 0.5 dl florsocker

Gör så här

LÄS VIDARE

MER OM GODARE