Hilda Kirkhoff vann finalen i Hela Sverige bakar

Av: 

Aftonbladet

Hilda Kirkhoff vann Hela Sverige bakar 2020.
Hilda Kirkhoff vann Hela Sverige bakar 2020.

Hela Sverige bakar

Med sin fantastiska kungatårta äntrade Hilda Kirkhoff, från Båstad, tronen som 2020 års vinnare av Hela Sverige bakar.
– Sa de Hilda? Herregud det är jag, säger Hilda direkt efter vinsten.

Trots sitt motstånd till tårtor var det, förutom kungatårtan, bland annat Hildas eleganta svantårta som tog henne ända fram till segern i Hela Sverige bakar.

I finalen skulle kaffespecialisten Ida Strid, 31, från Åkersberga, kocken Frida Bornholt, 29, från Perstorp och projektkoordinatorn Hilda Kirkhoff, 26, från Båstad göra upp om förstaplatsen. Men förkylningsbesvär satte stopp för Frida Bornholts medverkan så det blev i stället en rafflande uppgörelse mellan Ida och Hilda.

Grattis till vinsten Hilda!

– Tusen tack, jag är så lycklig och det är så overkligt.

Äntligen får du berätta, hur har det varit att hålla det här hemligt?

– Det har ju varit en sådan enormt stor hemlighet ända sedan i juni så det har varit lite blandade känslor men nu är det bara glädje och jag rider med på den här vågen med allt som händer. Men jag är väldigt lycklig och stolt.

Hur känns det att få din egen bakbok i handen?

– Det känns helt overkligt, jag fick den i dag och är så nöjd med den. Det är verkligen en Hilda-bok och jag kan stå för allt i den.

Var har du lärt dig så mycket om bakning?

– Bakningen har alltid funnits naturligt för mig och varit en del av livet. Jag är inte uppvuxen med halvfabrikat, vi gjorde egna köttbulla, mamma bakade bullar och pappa gjorde alltid en massa julmat. Jag och min syster har alltid fått vara delaktiga vilket gynnat mig i mitt intresse.

Hildas drömmar & andra bullar

Kirkhoff, Hilda

Hildas drömmar & andra bullar

239,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Var hittar du din inspiration?

– Inspirationen finns runt omkring oss hela tiden. I dag lever vi ju i en väldigt digital värld där mycket sker på Instagram, Pinterest och på bloggar. Men jag älskar verkligen böcker och får inspiration av att bläddra i dem. Jag hittar mycket inspiration under resor också, när man kan göra det.

Du hade nyponsmak på din finaltårta, det är lite ovanligt.

– Jag vill gå en lite annan väg och har fått mycket beröm för mitt helhetstänk i tävlingen. Innan coronan jobbade jag som bröllopskoordinator och i somras flyttades alla bröllop till hösten. Jag ville hitta lite mer höstiga smaker som ändå är lyxiga med nypon, vanilj och champagne.

Vad var svårast i Hela Sverige bakar?

– Jag är ju ingen tårttjej så utmaningarna med tårtorna var svåra men det var där jag gick hem mest hos juryn eftersom jag fick två av mina tre stjärnförkläden just för tårtorna. Annars var tiduppfattningen tuffast, det fanns inte ens en klocka.

Och vad var roligast?

– Att få tävla i något som man älskar så mycket var väldigt, väldigt kul. Men jag gillade också de tekniska baken, det var där jag började glänsa först och jag gillade utmaningen att alla utgick från samma förutsättningar. Där var det upp till bevis hur man hanterar stressen, kunskapen och att våga lita på sig själv.

Ditt självförtroende verkar svikta lite i bland, hur kommer det sig?

– När jag sökte till Hela Sverige bakar så kom jag in med en väldigt ödmjuk känsla. Jag har aldrig varit en person som verbalt uttrycker hur bra jag är på någonting, jag gör det mycket mer i handling. Jag har inget behöv av att stå och säga att jag är bäst och att jag kommer att vinna. Jag vill hellre visa det. Visst har jag lite dåligt självförtroende men jag förstår ju att jag kan baka och är duktig på det. Så klart åkte jag dit i hopp om att vinna, jag är en sjuk tävlingsmänniska och jag tror att de andra deltagarna fattade det ganska snabbt.

Har du satt igång med julbaket?

– Ja, jag började redan i oktober. Lussekatter kan ju vara otroligt tråkigt eller sjukt gott om man spexar till den lite. Jag har säkert provat mig igenom tio olika degvarianter, med eller utan kesella och med eller utan fördeg och så vidare. Till slut fick jag till dem och penslade dem sedan med brynt smör och doppade i socker och de blev otroligt goda med en knäckig ton på bullen. Vi i familjen bakar också varje år ett eget pepparkakshus och i år blev det Hela Sverige bakar-tältet, och det blev jättebra.

Vad händer nu efter vinsten?

– Jag hoppas verkligen att det här leder till att jag får jobba med bakning, receptframtagning och produktutveckling på heltid. Jag är öppen för olika alternativ och vill inte måla in mig i något hörn. Jag tar dagen lite som den kommer.

– Tack vare Hela Sverige bakar har jag förstått vad det är jag brinner för: att inspirera människor att hitta kärleken till bakning. Kan jag få någon att känna samma kärlek som jag för detta fina hantverk – då har jag vunnit högsta vinsten!

Hilda Kirkhoff

Ålder: 26
Bor: Göteborg
Utbildning: Hotell och restauranghögskolan i Grythyttan
Arbetar: Ess group

Hilda Kirkhoff med sin nya kokbok Hildas drömmar och andra bullar, Bonnier fakta.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Blondie med lime, kokos och vit choklad

ÄMNEN I ARTIKELN

Hela Sverige bakar