Foto: David Loftus
Endive, brysselkål och morötter med morotskräm
Endive, brysselkål och morötter med morotskräm
5 (1 röst)
Matsmarta onsdag
Detta är ett skolboksexempel, vill vi nog påstå, på hur smaker kan balansera varandra i den vegetariska kokonsten. Tag en besk endive och kombinera med morotsdressingens naturliga sötma. Till det apelsin som grillas eller steks varvid den karamelliseras och får en lite djupare smak åt kolahållet. Tillsammans blir det ett väl avvägt smakfyrverkeri.
Recept ur boken ”Happy food green”.
Endive, brysselkål och morötter med morotskräm
Ingredienser
- 3 morötter
- 2 msk rostade solrosfrön
- 2 msk ättikssprit, 12 %. använd hälften åt gången
- 1 rapsolja, kallpressad
- 2 msk socker
- 2 msk vatten
- 2 msk senapsfrön
- 14 brysselkål, cirka
- 4 apelsiner
- 3 endive, cirka
- 1 nypa salt
- 0.5 krm salt
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
1 h
Stekt ris med spännande smaker
25 min
Pasta med ärtor och ärtskott
30 min
Sväng ihop en värmande soppa
Fänkålssallad med hasselnötter och smörstekta syrliga äpplen
45 min
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Räksoppa med fantastiska smaker
1 h
Bakat äppelmos – laga enkelt i ugn
Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Malin Mendels indiska mat
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Så kommer klimatet förändra vinvärlden
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Ris à la Malta med päron, mögelost och valnötter
20 min
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
1 h
Stekt ris med spännande smaker
25 min
Pasta med ärtor och ärtskott
30 min
Sväng ihop en värmande soppa
Fänkålssallad med hasselnötter och smörstekta syrliga äpplen
45 min
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Räksoppa med fantastiska smaker
1 h
Bakat äppelmos – laga enkelt i ugn
Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Malin Mendels indiska mat
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Så kommer klimatet förändra vinvärlden
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Ris à la Malta med päron, mögelost och valnötter
20 min
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h