Poké Bowls - trendigt, nyttigt och gott

Av: 

Clara Öhrn

Poke bowls – Spicy tuna
Poke bowls – Spicy tuna

Recept

Poké bowl – vill du laga världens mest instagramvänliga mat?
Rätten är full av färg och det är bara fantasin som sätter gränsen, variera rå fisk med tofu eller fläsk - möjligheterna är oändliga.
Vi har recepten på krögaren Erik Videgårds bästa poké bowls.

Poke Bowls – Erik Videgårds recept

  • Heavenly tofu poké bowl

Vegetarisk bowl med marinerad silkestofu

Rödbrässerat fläsk med härlig sesamyoghurt och saffransris

Het tonfisk med avocado, sojabönor och kikärtor

Heavenly tofu poké bowl

Så kallade ”Bowls” av olika slag har blivit omåttligt populära både till frukost, lunch och middag. Det finns alltifrån smoothie bowls till poké bowls eller bara kort och gott - bowls, vilket är varierande mat serverat i en stor skål.

Hawaiiansk poké

Den Hawaiianska rätten poké uppstod när fiskare tog tillvara på resterna när de filéade fisk. Bitarna som blev kvar skars upp i munsbitar och marinerades, sedan åts fisken ur en plastskål toppad med hawaiiansk lök och nötter. Numera finns poké med marinerad rå fisk, smaksatt ris och goda grönsaker i olika varianter att få tag på både på lyxkrogar och snabbmatsställen.

Krögaren Erik Videgård är en av de som har hakat på trenden och i november förra året öppnade han restaurangen Re:Bel Kitchen som fokuserar på mat serverat i stora härliga skålar. Restaurangen, som ligger i Vällingby utanför Stockholm, har blivit mycket omtyckt och de var bland annat nominerade till en gulddrake i kategorin budget. Folk från hela Stockholm åker dit för att få smaka deras fräscha bowls.

Laga poke bowls hemma med variation

Erik som drivit flera krogar, främst med asiatisk inriktning, kom på idén till restaurangen när han för tre år sedan såg ett program som handlade om hawaiiansk mat och poké. Han tyckte att det var ett annorlunda och häftigt sätt att tillreda rå fisk på och det skiljde sig från ceviche, sushi och gravad lax som är traditionella rätter med marinerad, rå fisk.

Red braised pork bowl

– Sushi i alla ära, men det händer inte så mycket. Poké är kul för det är fritt och man kan kombinera lite som man vill, säger Erik.

Att laga bowls hemma är både kul och gott. Det är lätt att variera sig och du kan, inom rimliga gränser, egentligen ha i allt du gillar. Dessutom är det en snygg rätt, med massor av olika färger och otroligt mycket smak. Det viktigaste att tänka på när du tillreder en poké bowl hemma är att välja bra kvalitet på fisken.

– Köper du en färsk odlad fisk går det bra att äta den på en gång, vildfångad fisk bör däremot frysas i tre dagar innan man äter den, berättar Erik.

Vegetarisk och vegansk poké

Bra fisk att använda är lax av god kvalitet, linfångad albacore-tonfisk och pilgrimsmusslor. Men det går också utmärkt att göra poké bowls utan fisk.

– Vill man kan man göra en vegetarisk variant är det gott med silkestofu, vill man göra den helt vegansk är det bara att använda äggfri majonnäs, tipsar Erik.

Krögaren Erik Videgård
Publisert:

LÄS VIDARE

Poké bowl med marinerad lax

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Huvudrätter

Erik Videgård

Vällingby

MER OM GODARE

Heavenly tofu poké bowl

30 min

Spicy tuna poké bowl

1 h

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Vegetarisk midsommarbuffé – här är höjdpunkterna

Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

Gör det vegetariska julbordet godare

Allt du vill veta om tacos

Nacho grande med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs

1 h 15 min

Så fixar du det vegetariska julbordet

Här är svenskarnas favoritkök

Allt du behöver veta om det asiatiska köket

Laga vegetariskt – mycket enklare än du tror

Fyra fräscha sommarsallader

Här är bästa recepten till grillen

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Totemo ramen – ramen i Stockholm

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Tillaga och äta ostron – Erik Videgård visar hur

Här ligger kändiskockarnas restauranger

Grilla korv – nya och oväntade pålägg

Höstens bästa frukost

Här finns food trucksen där du bor

15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med

En riktig julklassiker – lutfisk!

20 min