Gulaschsoppa – så blir den mer klimatsmart

Av: Jon Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Gulaschsoppa.
Foto: iStockphoto
Gulaschsoppa.

Klassisk gulaschsoppa. Visst kan även denna rätt bli mer matsmart.

I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.

Gulaschsoppa

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 300 g grytbitar av nöt

  • 2 kabanossen, chorizo eller annan kryddig korv

  • 2 lökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 4 medelstora potatisar

  • 2 msk smör

  • 2 tsk paprikapulver

  • 4 msk tomatpuré

  • 1 tärning köttbuljong eller 1,5 msk flaskfond

  • 1 litet äpple

  • 1 stor röd paprika

  • 2 dl gräddfil

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Dela grytbitarna i små kuber, 1–2 cm. Salta och peppra. Dela korven lika smått.

  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär potatisen något större än köttet.

  3. Hetta upp smöret i en stor gryta eller kastrull och bryn köttet på ganska hög värme. Tippa i korven, löken, vitlöken och potatisen när köttet fått färg. Rör om och fräs på lite lägre värme ett par minuter.

  4. I med paprikapulvret, tomatpurén, buljongtärningen/fonden och 5 dl vatten. Småputtra utan lock i 20 minuter.

  5. Skölj äpplet, skär bort kärnhuset och skär fruktköttet i 0,5 cm skivor. Lägg äpplet i gulaschen och puttra ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar.

  6. Dela paprikan, kärna ur och tärna. Strö i när det är dags att äta. Den blir mjuk och tråkig om den kokar med i gulaschen.

  7. Servera med en klick gräddfil.

Så blir gulaschsoppa mer klimatsmart

  • Klimatavtryck per portion: 2,28 kg CO2e.

  • Betyg:

  • Grytbitarna står för fyra femtedelar av klimatavtrycket i rätten så byt dem mot bönor, men ta med en stark korv eller två för smakens skull.

  • Gräddfilen avsätter ett visst klimatavtryck – men ett ganska gott klimatavtryck. Ta en liten klick.

.

Källa: RISE Öppna listan 1.6, Unilevers CO2-klakylator.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK