Bolognese – så blir den god och smakrik

Foto: Thinkstock
Bolognese, mustig och smakrik.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Bolognese – en riktig klassiker som går att göra på en mängd olika sätt. Här är ett recept på en riktigt mustig, läcker och smakrik bolognese.

Bolognese

Antal: 4 portioner Tid: 60 minuter

Ingredienser:

  • 2 gula lökar

  • 1–2 vitlöksklyftor

  • 2 selleristjälkar

  • 2 msk olivolja

  • 400 g nötfärs

  • 2 hönsbuljongtärningar

  • 3 msk tomatpuré

  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)

  • 2 dl rött vin eller vatten

  • 1 tsk balsamvinäger

  • 1 tsk worcestershiresås

  • 1 tsk oregano

  • 1,5 tsk salt

  • 0,5 tsk peppar

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och hacka sellerin fint.

  2. Värm olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och selleri några minuter tills det mjuknat.

  3. Lägg i lite av köttfärsen i taget och stek tills den fått lite färg. Rör om under tiden så det inte blir stora klumpar.

  4. Smula i buljongtärningarna och tillsätt tomatpuré. Fräs det hela under omrörning i cirka 1 minut. Blanda ner krossade tomater, vin eller vatten, balsamvinäger, worcestershiresås och oregano.

  5. Koka upp och låt sjuda under lock minst 30 minuter, gärna längre då blir den ännu mustigare och godare. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta av god kvalitet.

ARTIKELN HANDLAR OM