Lammracks – så blir de saftiga och goda

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Lammracks – lamm och påsk hör ihop. Men det är lätt att råka steka racksen så de blir torra. Här är steg för steg hur du lyckas med riktigt saftiga och perfekta lammracks.

Lammracks

Antal: 4–6 portioner Tid: 1 timme

Ingredienser:

  • 1 kg lammracks

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 rosmarinkvist

  • olivolja, salt och svartpeppar

Ugnsbakade grönsaker:

  • 600 g små potatisar

  • 400 g rödbetor

  • 400 g palsternackor

  • Olivolja (ca 2 msk)

  • Salt (ca 2 tsk)

Vitlöksssmör:

  • 100 g smör

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk finhackad bladpersilja

  • Salt (efter smak, ca 1 tsk)

Foto: Thinkstock
Lammracks, saftiga och goda.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader. Dela potatisen på hälften. Skala och klyfta rödbetorna. Skala och skär palsternackan i stavar. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och blanda med olivolja och salt. Ugnsbaka cirka 40 minuter till grönsakerna har fått en fin ugnsrostad yta. Vill du så lägg till eller byt ut mot tomater och zucchini, det blir också gott.

  2. Finhacka vitlöken. Blanda smöret med vitlöken och persiljan och smaka av med salt.

  3. Salta och peppra lammracksen. Bryn dem på högsta temperatur i rikligt med olja tillsammans med vitlök och rosmarin.

  4. Ugnsbaka dem sedan tillsammans med grönsakerna ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 50 grader. Låt racksen vila på en skärbräda ca 5 minuter före servering. Tranchera lammracksen och servera med grönsakerna och smöret.

ARTIKELN HANDLAR OM