Shahi paneer är en riktig festrätt. Shahi betyder kunglig och den här grytan innehåller forna tiders lyx i form av nötter, torkade frukter, yoghurt och saffran. Recept ur Malin Mendels kokbok ”Mitt indiska liv.”
Om du gör egen paneer tillkommer det cirka en timme till tillagningstiden.
Gör gärna såsen i förväg så kan du värma den när gästerna kommer.
Shahi paneer
Ingredienser
1 lök, gul, stor, delad i bitar
1 vitlöksklyfta, eller fler
1 dl cashewnötter
mandlar, skållade och skalade
1 msk ingefära, färsk, hackad
2 msk russin, aprikoser eller annan torkad frukt
3 msk rapsolja
1 bay leaf, indisk lager - förväxla inte med lagerblad
2 kryddnejlikor
4 gröna kardemummakapslar
1 kanelstång
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk chili, malen
0.5 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
0.5 tsk kardemumma
2 msk tomatpuré
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk salt
0.5 tsk socker
1 krm saffran
2 msk rapsolja
400 g paneer, delad i kuber
1 nypa salt
0.5 tsk gurkmeja
salt och svartpeppar
Till servering
ris eller bröd
råa grönsaker som gurka, tomat, paprika eller rättika vackert upplagda i skivor
Paneer
3 l mjölk, helst lite fetare gammaldags, men det går bra med standardmjölk också