Bartenderns favoritdrink till nyår: ”En French 2021”

Kolla in speciella tekniken – guide steg för steg

Publicerad:
Uppdaterad:

Drinkrecept

På årets sista kväll bjuder bartendern David Berfner på sin bästa nyårsdrink.

Den tar några timmar att förbereda – men imponerar garanterat på gästerna med syrlig citrus och lyxig champagne.

– Kalla den French 2021, säger han.

David Berfner är bartender och barchef på Hotel Riverton i Göteborg.
Foto: privat
David Berfner är bartender och barchef på Hotel Riverton i Göteborg.

Inget säger ”välkommen till festen” lika fint som en väl kyld välkomstdrink. På nyår ska den så klart bubbla.

– Finns det något festligare än champagne?

Det undrar bartendern och barchefen David Berfner. Under årets sista kväll kommer han att stå bakom sin bar på Hotel Riverton i Göteborg och skaka drinkar till festsugna gäster.

  • Någon beställer ”en extra festlig nyårsdrink” – vad gör du?

– Jag har faktiskt en drink i åtanke till just det! Den innehåller champagne såklart, men också citron och en sockerlag smaksatt med nejlika, apelsin och ingefära. Den är riktigt härlig.

”French 75” á la 2021

Davids nyårsdrink är en uppdaterad version av den klassiska drinken French 75, med gin, citron och champagne. Han kallar den passande för French 2021.

Har du inte möjlighet att besöka David i baren i Göteborg, så kan du göra din egen. Det krävs lite förberedelser. men är ingen nobelpris-kemi.

– Du behöver absolut inte vara någon bartender för att lyckas – så länge du kan knepen. Det viktigaste när man gör drinkar med mousserande vin eller champagne är att veta hur man gör för att inte tappa kolsyran, förklarar David Berfner.

Såhär gör du en ”French 2021” (utan att förlora bubblorna!)

Ingredienser:

4–6 drinkar

  • Valfritt bubbel

  • 2 dl gin

  • 2 dl citronjuice

  • 0,5 dl mjölk

  • 1 dl sockerlag

  • Cirka 30 stycken nejlikor

  • Skal från en apelsin

  • 2 centimeter ingefära

Foto: David Berfner
Davids favoritdrink till nyår.
  1. Koka upp en intensiv sockerlag – minst hälften socker, hälften vatten. Häll i nejlikor, skal från en apelsin och ingefära och låt koka en stund för att få ut så mycket smak som möjligt ur kryddorna.

  2. Låt lagen svalna. Det tar ungefär en halvtimme, snabbare om du ställer den svalt.

  3. Färskpressa citron och blanda i gin och den svalnade sockerlagen.

  4. Häll blandningen i mjölk. Det är viktigt att du häller blandningen i mjölken och inte tvärtom! Mjölken kommer att skära sig och bilda klumpar – lugn, det är precis som det ska!

  5. Rör om försiktigt och låt stå några minuter.

  6. Sila mjölkblandningen. Proffsen använder en så kallad silduk, men en vanlig kökshandduk går också bra. Den första vätskan som kommer ut kan vara lite grumlig, så sila gärna den två gånger.

  7. Psst! Det tar några timmar för vätskan att droppa igenom duken, så var ute i god tid!

David förklarar:
– Det som kommer hända när du häller citronjuice, sockerlag och sprit i mjölken, är att det bildas klumpar av mjölken. De silar du sen bort med duken,så att du får ut en helt klar vätska full av smaker. Det gör att du inte tappar moussen när du blandar den med champagne.

Tips!

Citronblandningen kan du förbereda kvällen innan, så är det bara att hälla upp en tredjedel blandning med två tredjedelar champagne eller mousserande när gästerna kommer.

  • Hur får man drinkar extra festliga? Ge oss fler tips!

– Gör du en drink som innehåller skum av äggvita så är det alltid kul att dekorera skummet med garnityr, ungefär som ”latte-art” som baristan gör på kaffeskummet. Med hjälp av en pipett kan du försiktigt hälla på några droppar av exempelvis angostura bitter eller pressad rödbetssaft högst upp på drinkens skumkrona. Sen drar du en tandpetare eller liknande igenom och skapar olika mönster, till exempel hjärtan.

Foto: David Berfner
Gör roliga mönster med granityr (till vänster). Smiley-ansiktet är strött med kanel.

Fakta: David Berfner

  • Ålder: 35

  • Yrke: Barchef och bartender på Riverton hotel Göteborg

  • Bor: I Göteborg

  • Drömmer om: En normal vardag

Publicerad:

LÄS VIDARE