Chokladpaj – len chokladfyllning på salt botten

5 (2 röster)
Foto: Nina Kindbro
Chokladpaj med salt botten
MAT & DRYCK

Chokladpaj – med botten av salta pinnar. Choklad och salt gifter sig som bekant med varandra. Den här chokladpajen har en knaprig och salt botten av krossade salta pinnar och en ljuvligt len chokladfyllning.

Chokladpaj

Antal: 10 portioner Tid: 30 minuter + 4 timmar nedkylning

Ingredienser

Botten:

  • 250 g salta pinnar

  • 1,25 dl smält smör

  • 0,8 dl farinsocker

Fyllning:

  • 1 dl majsmjöl

  • 3,5 dl socker

  • 1,5 krm salt

  • 4 äggulor

  • 7 dl mjölk

  • 200 g mörk choklad

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2 msk smör

  • 0,5 citron, saften

  • Grädde till serveringen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Krossa salta pinnarna i en matberedare eller med hjälp av en kavel.

  3. Blanda krosset med smält smör och farinsocker. Tryck ut i en bakform med löstagbar kant.

  4. Baka pajbotten 10 minuter i mitten av ugnen.

  5. Fyllning: Häll majsmjöl, socker, salt, äggulor och mjölk i en vid kastrull. Värm försiktigt upp krämen och vispa hela tiden så den inte bränner fast eller bildar klumpar. Fyllningen är klar när den tjocknat och blivit riktigt krämig. Låt den inte koka.

  6. Hacka chokladen och låt den smälta i smeten under omrörning.

  7. Häll fyllningen i formen på pajbotten och kyl minst 4 timmar innan servering.

  8. Vispa grädde och servera till pajen. Spritsa om du vill.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Paj recept

Bakning

Choklad

Efterrätt