Hur mycket mat behöver jag till 50-årsfesten?

Hej

Jag behöver några tips till min 50-årsdag som infaller i juli. Jag tänkte buffé eftersom jag inte vet om det kommer 50 eller 75.

Mina planer var att ha Crostini med lufttorkad skicka och Crostini med tapenad. En lite krämig potatissallad, en med sockerärtor och oliver som jag serverar med skivad kassler och en kycklingsallad. Jag tänkte även ha några ostar och kuvertbröd. Jag tänkte inte ha någon tårta eller kakor. Är det fel?

Nu till min fråga. Tycker du att detta räcker eller bör jag ha något mer?

Jag funderar lite på Västerbottenspaj med crème fraiche och rom. Kan man servera den kall? Kall helstekt fläskfilé som alternativ till kasslern.

Snälla hjälp mig! Jag börjar få svårt att sova p g a oro inför den stora dagen.

Tacksam för svar och en önskan om en fortsatt bra dag!

/Bettan

Hej Bettan!

Först och främst – no worries!

Dina gäster trillar in för att gratta dig (och för att träffa andra trevliga människor) inte för att de tror att de ska få sig en gourmetmåltid. Du skulle kunna ställa fram kex, mjukost och lådvin. Och det skulle funka. Men du vill lite mer.

Vi tar det från början:

Crostini blir utmärkt som välkomst-tilltugg. Köp färdiga. Zetas är goda,

Salladerna låter bra. Det enda är att potatissallad är lite bökigt – mångaknölar som ska skalas eller skrubbas. Pastasallad eller couscous/bulgur är mycket enklare att laga till. Fast då får du nog tänka om vad gäller tillbehör och dressing.

Kycklingsallad – perfekt.

Kassler – nja. Förvisso enkelt men ganska ofestligt. Helstekt fläskfilé (rullad i hackade örter) låter roligare. Gör den i förväg och servera kall, tunt skivad.

Ost och kuvertbrtöd (eller baguetter) – också bra. Men baka inte själv. Köp! Som sagt, Det här är inte tillfället när du ska briljera med din huslighet utan snarare med din förmåga att göra allting så enkelt som möjligt så att du hinner gulla med dina gäster till max.

Kalas utan tårta och kakor kan väl funka men kaffe och något sött vill folk säkert ha. Fixa alltså kaffe och te och köp smågodis i massor och lägg upp i skålar. Bingo för medsläpade barn. (Även vuxna blir glada av sega råttor och piastrar.) Ska det vara lite fint så köp också ett par chokladaskar.

Västerbottenpaj? Nä, behövs nog inte.

Vill du nödvändigtvis ha något från havet så gör en röra på gräddfil, hackad lök och rom och servera till knäckebitar.

Det här ska bli kul. Spräng dig inte. Gör det enkelt. 

Bjud in tre fyra tajta vänner/släktingar som hjälp, ta ett par glas vin och ha kul på upploppet mot det STORA kalaset.

Grattis till de 50!

Jon Hansson

Publisert: