Räksoppa med räkspett och räkmajosnittar

MAT & DRYCK

För 4 personer

Du behöver:

600 g räkor, skalen

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 dl torrt vitt vin

3 msk tomatpuré

0,5 tsk timjan

6 cl (4 msk) brandy

1 kuvert saffran

1 tärning grönsaksbuljong eller 1,5 msk flaskfond

8 dl vatten

2 dl crème fraiche

Salt och peppar

RÄKSPETTEN:

Skalade räkor

1 krm cayenne

0,5 tsk paprikapulver

2 msk olivolja

4 korta träspett

RÄKMAJO-SNITTARNA:

Skalade räkor

1 äggula

1 tsk pressad citron

1 tsk osötad senap

Salt

1,5 dl olja

2 msk grovt hackad basilika

2 skivor formbröd

Gör så här:

1.

Skala räkorna. Plasta in räkorna och lägg i kylen. Lägg skalen och huvudena i en stor gryta eller kastrull.

2. Skala och hacka lök och vitlök grovt.

3. Fräs räkskalen i olivoljan tillsammans med löken och vitlöken några minuter.

4. Häll i brandyn, vinet, tomatpurén, lagerbladen och timjanen. Rör om och fräs ytterligare några minuter.

5. I med saffranet, buljongtärningen/fonden och vattnet. Småputtra i 15 minuter. Rör om ett par gånger.

6. Sila ner soppan i en mindre kastrull och fortsätt sjudandet i 10 minuter. Släng skalen, de har gjort sitt jobb.

7. Rör i crème fraichen och smaka av med salt, peppar och kanske lite pressad citron.

8. Servera med räkspetten och räkmajosnittarna.

RÄKSPETTEN:

1. Blanda räkor till 4 välmatade spett med cayennepulvret, paprikapulvret och olivoljan.

2. Trä upp på spetten och bryn hastigt, några sekunder bara, på båda sidorna i mycket het panna.

RÄKMAJO-SNITTARNA:

1. Se till att ägget, senapen och oljan är rumstempererade så lyckas du lättare med majonnäsen.

2. Vispa ihop äggulan, den pressade citronen, senapen och lite salt i en bunke.

3. Vispa ner oljan, först droppvis sedan i en allt stridare stråle. Smaka! Behövs mer salt eller pressad citron?

4. Hacka basilikan och rör ner i majon.

5. Vänd ner räkor i majon. Det ska vara mycket räkor och lite mindre majo.

6. Rosta brödet och tryck ut 4 rundlar med ett snapsglas. Lasta rundlarna fulla med räkmajo.

Slatt: BRANDY