Påsklaxen inte så nyttig som du tror

Mat & Dryck

Aftonbladets stora test avslöjar myten

FINA FISKEN Så här ser en riktigt bra lax ut: stor och fet. Bäst i Aftonbladets test blev laxen som köpts hos Melanders fisk i Söderhallarna. Den var både nyttig och god men också klart dyrast av alla testade laxar.

FINA FISKEN Så här ser en riktigt bra lax ut: stor och fet. Bäst i Aftonbladets test blev laxen som köpts hos Melanders fisk i Söderhallarna. Den var både nyttig och god men också klart dyrast av alla testade laxar.

Foto: Jerker Ivarsson

Mjölig. Smaklös.

Och faktiskt mycket mindre nyttig än vad vi tror.

Aftonbladets stora laxtest avslöjar myten om den goda fisken.

PROFFSTESTARE Vi lät proffsen på fiskgrossisten Kvalitetsfisk AB testa smak och konsistens på de kallrökta laxarna. Här är det Torgil Ahlin som hugger in.

Foto: Sven-Olof Englund

Kallrökt lax. En av det svenska kökets mest älskade delikatesser som man utan dåligt samvete kan njuta av till påsk.

Lax tillhör ju de feta fiskarna som vi borde äta mer av, framför-allt för att vi ska få i oss den livsnödvändiga fettsyran omega 3.

Nio olika sorter

Men är det riktigt sant?

För att testa om lax verkligen är så nyttig köpte vi in åtta konsumentförpackningar av kallrökt lax, en storsäljare till påsk. Dessutom köpte vi lax manuellt i en saluhall.

Laboratoriet Analycen fick i uppdrag att mäta både total fetthalt och hur mycket av det nyttiga omega 3 laxen innehåller.

Det ultimata resultatet av vårt test hade varit om laxen innehållit drygt tre gram omega 3 per 100 gram lax. Det är vad Livsmedelsverket rekommenderar och anger att en portion lax, ungefär 100 gram, innehåller.

Men inte ens hälften av laxarna nådde upp till de nivåerna.

Den sämsta laxen ur hälsosynpunkt innehöll bara 1,7 gram.

Livar Frøyland, professor och forskningschef vid norska institutet för närings- och fiskfrågor i Bergen, har en förklaring.

Halten har halverats

-Omega 3-halten i lax har sjunkit med ungefär 50 procent de senaste tio åren. Det beror på att de som odlar laxen i dag utfodrar den med soja eller andra vegetabiliska oljor stället för fiskfoder som tidigare, eftersom fiskolja blivit en bristvara och dyr.

Med andra ord får rovfisken äta grönsaker, som innehåller låga halter av omega 3, istället för mat gjord av fisk, som innehåller höga halter av omega 3.

Att våra testresultat varierar så mycket är inte konstigt. Det hänger ihop med foderblandningen men det är ingenting som behöver redovisas och för oss konsumenter är det stört omöjligt att kunna skilja den ena laxen från den andra.

Bättre än kyckling

Livar Frøyland håller med om att omega 3-halten var riktigt låg i de sämsta fallen.

-Snittet på norsk lax ligger ungefär på 4 gram, men lax är fortfarande en bra omega 3-källa jämfört med exempelvis kyckling.

Billigare foder till laxen - alltså mindre fiskfoder - ger förstås billigare lax men också lägre kvalitet.

Karin Ahlborg

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck